Dnevne novice - 27.03.2018
Objavljeno: 27. 03. 2018

SLOVENIJA

SBITOP je včeraj pridobil 0.57 odstotka

Trgovalni dan na Ljubljanski borzi se je končal z 0,57-odstotno rastjo indeksa SBITOP. Navzgor so indeksu pomagale predvsem delnice Pozavarovalnice Sava, ki je imela največji dnevni donos in sicer 1,72 odstotka. Ta je tako včeraj zaključila trgovanje na 17.7 EUR . Poleg SaveRe sta se včeraj še dobro odrezala Luke Koper (1,33%) in Petrol (1,14%). Promet je skupno dosegel 730.500 evrov.

Adria Airways z novimi destinacijami

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways vzpostavlja sedem novih direktnih povezav. Kot je dejal direktor Adrie Airways Holger Kowarsch, so včeraj odpirli povezavo z glavnim mestom Bolgarije, v prihodnjih dneh bodo odprli še povezave z Bukarešto in Ženevo, aprila pa s Hamburgom, Düsseldorfom, Dubrovnikom in Bračem. "To pomeni sedem novih destinacij, kar bo še bolj tesno povezalo Slovenijo z evropskimi mesti in balkansko regijo," je poudaril.
Vir: Delo- Svet kapitala

MEDNARODNI TRGI

Trgi pridobivajo nazaj in EUR / USD na poti navzgor proti nivoju 1,250 dolarja na euro

Nemški indeks DAX v današnjem jutranjem trgovanju narašča za več kot odstotek, medtem ko tečaj EUR / USD še naprej raste po včerajšnjem skoku v višini 0,74 odstotka.

SRBIJA

Kitajska Exim Banka naj bi financirala izgradnjo odseka avtoceste v Črno goro - Kmalu bodo odobrena posojila za cesto Preljina-Požega

Ministrstvo za gradbeništvo, promet in infrastrukturo je častniku eKapiji potrdilo, da bo kmalu odobrilo posojilo Exim banke za financiranje gradnje odseka avtoceste do črnogorske meje. Kar zadeva preostala dva odseka do meje s Črno goro, je bil novembra 2017 s kitajskim podjetjem CCCC podpisan trgovinski sporazum v višini 450 milijonov EUR za prvi del prvem, od Preljine do Pozege (30,9 km).
Vir: Ekapija

4.000 novih gradbišč v Srbiji od uvedbe e-dovoljenja izpred enega leta

Sredi marca 2018 je v Srbiji delovalo 24.716 aktivnih gradbišč, kar je 4000 gradbišč več kot leta 2017, to kažejo najnovejši podatki iz sistema za vložitev elektronskih vlog, ki jih vodi Agencija za poslovne knjige. Podatki o izdanih gradbenih dovoljenjih kažejo, da se je od začetka reforme gradbenih dovoljenj in sprejetja novega zakona o načrtovanju in gradnji konec leta 2014 število aktivnih gradbišč povečalo za 4.000 letno.Vir: Ekapija

Nazaj na novice