Dnevne novice - 19.03.2018
Objavljeno: 19. 03. 2018

SLOVENIJA

SBITOP je v petek izgubil 0,23 odstotka

SBITOP se je v petek znižal na 823,1 točke in izgubil 0,23 odstotka. Najbolj se je trgovalo z delnicami farmacevtske družbe Krka. Obseg poslov s farmacevtsko družbo je znašal 457 tisoč EUR, vrednost delnic pa se je znižala za 0,7%, medtem ko so delnice Triglava izgubile 1,25 odstotkov. Največji pa so pridobile delnice Gorenja in Intereurope, in sicer 1,38 oziroma 0,51 odstotka.

MEDNARODNI TRGI

Wall Street v petek večinoma v zelenem

Wall Street je v petek, 16. marca 2018, večinoma končal v zelenem, saj so naraščajoče trgovinske napetosti v petek prekosili podatki o najvišjem potrošniškem sentimentu v ZDA v zadnjih 14-ih letih, po januarju 2004. V petek je Dow Jones pridobil 73 točk ali 0,3 odstotka in tako zaključil dan pri 24947 točkah. S&P500 je pridobil 5 točk ali 0,2 odstotka in dan zaključil pri 2752 točkah. Medtem, ko je Nasdaq ostal praktično nespremenjen. Skozi teden pa so trije glavni indeksi zabeležili izgube, pri čemer je Dow Jones padel za 1,5 odstotka; S & P 500 1,2 odskoka; in Nasdaq 1,0 odstotek.

Xi in Merklova za multilateralno mednarodno trgovino

Kitajski predsednik Xi Jinping in nemška kanclerka Angela Merkel sta v sobotnem telefonskem pogovoru izpostavila pomen tesnega in multilateralnega sodelovanja v mednarodni trgovini, so sporočili iz kanclerkinega urada. Na področju trgovine je sicer veliko kritik z uvedbo carin na uvoz jekla in aluminija sprožili ameriški predsednik Donald Trump.
Vir:STA

PSA bo odprl tovarno v Namibiji

Pariz, 17. marca - Francoski avtomobilski velikan PSA je sporočil, da bo v drugi polovici leta v Namibiji odprl tovarno za proizvodnjo vozil znamk Peugeot in Opel. V obratu v obalnem mestu Walvis Bay na zahodu države naj bi do leta 2020 izdelali 5000 vozil letno, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.
Vir:STA

SRBIJA

MTLC: Metalac se je odločil za pridobitev lastnih delnic

Proizvajalec kuhinjske opreme je sprejel odločitev o začetku postopka pridobivanja lastnih delnic na borznem trgu. Kot razlog za to odločitev je navedeno prepričanje družbe, da trenutna cena in majhen padec od novembra 2017 ne odražata njene resnične vrednosti. Metalac bo naknadno objavil količino in ceno, po kateri bo kupovala delnice. Izvor: Belex, Ilirika

Moody's pričakuje 3 odsotno gospodarsko rast Srbije v letu 2018

V letu 2018 naj bi po mnenju agencije Moody's gospodarska rast znašala 3,0 odstotke, leta 2019 pa 3,5 odstotka. Pričakovane rasti bodo podprte z zasebno potrošnjo, saj se bo povečala zaposlenost v zasebnem sektorju. Struktura rasti srbskega gospodarstva je zdaj bolj uravnotežena kot pred finančno krizo, saj se je v zadnjih letih močno preusmerila k rasti izvoza, je dejal Moody's v novem letnem poročilu za državo.
Vir: Moody, SeeNews

Bloomberg: Dinar druga valuta v svetu z najboljšimi dosežki v zadnjih 12 mesecih

Srpski dinar je druga valuta v svetu z najboljšimi rezultati v zadnjih 12 mesecih. H temu je prispevalo tudi dejstvo, da je lani dosegel najvišjo vrednost glede na evro v zadnjih treh letih, ocenjuje ameriška agencija Bloomberg.
Vir:Bloomberg, Ekapija

Nazaj na novice