Dnevne novice - 08.03.2018
Objavljeno: 08. 03. 2018

SLOVENIJA

SBITOP je izgubil 0,12 odstotka

V sredo je bilo največ prometa opravljenega z delnicami Krke (KRKG), ki so izgubile 1,05 odstotka. Delnice Petrola (PETG) pa so zabeležile največji dobiček z 1,78-odstotnim povečanjem svoje tržne vrednosti, na podlagi zelo dobrih finančnih rezultatov za poslovno leto 2017 in obetavnih obetov glede višine dividende.

Slovenija po šestih letih odpravila gospodarska neravnotežja

STA poroča, da je včeraj Evropska komisija ugotovila, da je Slovenija po šestih letih odpravila gospodarska neravnotežja. "Čestitam Sloveniji za opravljeno delo pri krepitvi temeljev slovenskega gospodarstva," je poudaril podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis. Ob tem je pozval k vztrajanju pri teh prizadevanjih in nadaljnjemu soočanju s preostalimi šibkostmi.

MEDNARODNI TRGI

BASF v nakup Bayerjeve divizije za proizvodnjo semen

Nemški kemični koncern BASF je sporočil, da je v "ekskluzivnih pogovorih" s farmacevtskim koncernom Bayer o nakupu njegove divizije za proizvodnjo zelenjavnih semen. Bayer namreč želi odprodati del svojega portfelja pred načrtovanim prevzemom ameriškega tekmeca Monsanta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir:STA

SRBIJA

NBS: Odločitev zasedanja Izvršilnega odbora NBS

Srečanje izvršnega odbora NBS, ki je predvideno v okviru koledarja rednih izvršilnih zasedanj za 8. marec, bo potekalo 14. marca 2018 zaradi drugih obveznosti
članov uprave. Na svoji zadnji seji 8. februarja se je odbor odločil, da bo stopnjo ključne obrestne mere ohranil nespremenjeno na 3,5%.
Vir: NBS

Srbija bo okrepila sodelovanje z Albanijo po 30 letih - ministra za kmetijstvo sta objavila dva sporazuma

Srbski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Branislav Nedimović in albanski minister za kmetijstvo in razvoj podeželja Niko Peleshi sta se pogovarjala o okrepitvi sodelovanja obeh držav, je poročal kabinet Nedimovića. Poudarjeno je bilo, da je bil sestanek delegacij Srbije in Albanije po tridesetih letih prvi in da bo nadaljnji razvoj trgovine med državama zato velikega pomena. Nedimović je poudaril, da je izvoz svinjine pomemben za Srbijo, vendar pa je pomembno tudi odpiranje trgov, na katerih ni prisotnih srbskih izdelkov.
Vir: Ekapija

Continental odprl Center za raziskave in razvoj v Novem Sadu - Nemci bodo zaposlili še 500 delavcev

Nemško podjetje Continental je včeraj v Novem Sadu odprlo Center za raziskave in razvoj in kot je bilo povedano na otvoritvi, bosta delovali dve poslovni enoti. Ena za razvoj sistemov elektronskega nadzora notranje opreme in druga za elektronski nadzor varnosti vozila. Podjetje je že zaposlilo 100 inženirjev za visokotehnološke projekte in razvoj izdelkov v Novem Sadu, je bilo povedano na otvoritvi.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice