Dnevne novice - 07.03.2018
Objavljeno: 07. 03. 2018

SLOVENIJA

Veliki dividendni plačniki v Sloveniji v tem tednu poročajo o dobičku - izgledi za dividende izgledajo dobro

Zavarovalnica Triglav (ZTVG) je ustvarila čisti dobiček, ki omogoča izplačilo dividende v višini 2,5 EUR. To pomeni dividendi donos na dividendo 7,68 odstotka. Danes je dobre finančne izide objavil Petrol (PETG), ki nakazujejo na okoli 10 odstotni dvig dividende glede na preteklo leto, kar bi na današnjo ceno pomenilo približno 4,6 odstotni dividendi donos. V tem tednu pričakujemo letno poročilo družbe SavaRe, katerih delnice tudi obetajo več kot štiri odstotni dividendni donos.

Skupina Petrol je v letu 2017 ustvarila prihodke od prodaje v višini 4,5 mrd EUR, kar je 17 odstotkov več kot v letu 2016

Skupina Petrol je v letu 2017 ustvarila prihodke od prodaje v višini 4,5 mrd EUR, kar je 17 % več kot v letu 2016. Poslovni izid iz poslovanja je znašal 112,2 mio EUR, kar je 13 % več kot v letu 2016. EBITDA je znašal 159,6 mio EUR, kar je 11 % več kot v letu 2016. Čisti poslovni izid je bil dosežen v višini 81,1 mio EUR, kar je 12 % več kot v letu 2016.
Skupina Petrol je v letu 2017 prodala 3,4 mio ton proizvodov iz nafte, kar je 5 % več kot v letu 2016. Prihodki od prodaje trgovskega blaga so znašali 538,3 mio EUR, kar je 7 % več kot v letu 2016. Število bencinskih servisov je ob koncu leta 2017 znašalo 495, od tega 317 v Sloveniji, 106 na Hrvaškem, 38 v Bosni in Hercegovini, 12 v Srbiji, 11 v Črni gori in 11 na Kosovu. Skupina Petrol je v letu 2017 prodala tudi 1,3 TWh zemeljskega plina, 151,0 tisoč ton utekočinjenega naftnega plina, 21,0 TWh električne energije in 140,8 tisoč MWh toplotne energije.
Vir: Petrol, d.d.

SBITOP je pridobil 0,43 odstotka

SBITOP je narasel za 0,43 odstotka in dosegel 810,43 točke. Najbolj trgovane delnice so bile delnice Petrola, ki so pridobile 0,59 odstotka. Med največje dobičkarje včeraj sodijo delnice Intereurope (7,14%), Krke (0,71%) in Zavarovalnice Triglav (0,48%).

Kontejnerski terminal Koper od včeraj z novo povezavo z Münchnom

Od včeraj slovenski železniški prevoznik Adria kombi ponuja novo neposredno storitev, ki povezuje kontejnerski terminal Luke Koper z terminalom Riem v bavarskem glavnem mestu München. Na začetku bodo vlaki vozili trikrat na teden v obe smeri. Zaradi krajše transportne poti še vedno obstaja veliko možnosti za rast blagovne menjave preko Luke Koper.
Del sredstev EU za drugo progo bi lahko namesto 2TDK uporabil Direktorat za infrastrukturo
Slovenija je Evropski komisiji predlagala prenos pravice do porabe evropskih sredstev za pripravljalna dela za drugi tir od projektne družbe 2TDK do Direktorata RS za infrastrukturo (Drsi). Na ta način je po mnenju državnega sekretarja Jureta Lebena sredstva, ki jih 2TDK ne more izkoristiti zaradi sodnih postopkov, mogoče "rešiti".

MEDNARODNI TRGI

Odstop glavnega ekonomskega svatovalca Bele Hiše in nejasnosti glede protekcionistični politik za danes najverjetneje napovedujejo padce trgov

Glavni gospodarski svetovalec Bele hiše Gary Cohn je odstopil od administracije Donalda Trumpa. Nekdanji podpredsednik banke Goldman Sachs in zagovornik svobodne trgovine Cohn je v izjavi dejal: "V čast mi je, da služim svoji državi in uveljavim ekonomske politike, ki spodbujajo rast, v korist ameriškega ljudstva, zlasti z vpeljavo zgodovinske davčne reforme."

Tovarniška naročila v ZDA padla največ v 6 mesecih

Nova naročila za industrijsko blago v ZDA so v januarju padla za 1,4 odstotka, po povišanju za 1,8 odstotka v decembru in so bila nekoliko slabša od pričakovanj analitikov, ki so predvideli 1,3 odstotni padec.
Vir: TE

SRBIJA

EBRD strategija za Srbijo - Pričakovana rast za letošnje leto 2.9 odstotka

Upravni odbor EBRD je odobril novo strategijo za Srbijo, ki bo v naslednjih petih letih vodila naložbe in politiko banke v državi, je banka sporočila 5. marca. Strategija 2018-23 določa naslednje prednostne naloge: spodbujanje konkurenčnosti in upravljanje s spodbujanjem zasebnih podjetij in reformami državnih podjetij in javnih služb; izboljšati povezovanje z izboljšanjem prometne mreže, podpiranje regionalne gospodarske povezanosti in pospeševanje energetskih povezav; podpirati zeleno gospodarstvo z naložbami v energetsko učinkovitost in obnovljivo energijo ter spodbujati trajnostne prakse v vseh panogah. Daniel Berg, direktor EBRD za Srbijo, je dejal, da načrtujejo, da bo srbsko gospodarstvo v letu 2018 naraslo za 2,9%.
Vir: Ekapija

Ameriške družbe se zanimajo za infrastrukturne projekte v Srbiji

Podpredsednica vlade in ministrica za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Zorana Mihajlovič se je pogovarjala z ameriškim veleposlanikom v Srbiji Kyleom Scottom in delegacijo konzorcija Bechtel-Enka o novih infrastrukturnih projektih, ki jih je Srbija pripravila 5. marca. Vodja ameriške družbe Bechtel za Evropo in Bližnji Vzhod, Stuart Jones, je dejal, da so bili navdušeni nad rezultati, ki so bili realizirani na področju infrastrukture, in poudaril, da se podjetje zanima za sodelovanje s Srbijo pri novih projektih.
Vir: Ekapija

Večji BDP, ključni izzivi zaposlovanja za leto 2018, pravi PV

Predsednik vlade Ana Brnabič je za časopis Danas dejala, da je Srbija "lani dosegla dobre ekonomske kazalnike". Glede na pripombe Brnabićeve, ki jih je objavila srbska vlada, so bile »gospodarske reforme in fiskalna konsolidacija prednostna naloga v letu 2017«. Brnabićeva je dejala, da so v Srbiji bistveno zmanjšali javni dolg, omogočili stabilen tečaj dinarjev in zajezili inflacijo v načrtovanem okviru. Ključni gospodarski izzivi, ki jih želijo doseči v tem letu, so močnejša rast BDP in stopnja brezposelnosti pod desetimi odstotki, zato bomo še naprej razbremenili podjetja od prevelikih obveznih prispevkov, je pojasnil Brnabić in dodal, da je prednostna naloga pritegniti nove naložbe, saj to prispeva konkurenčnosti gospodarstva.
Vir: b92

Nazaj na novice