Dnevne novice - 06.03.2018
Objavljeno: 06. 03. 2018

SLOVENIJA

SBITOP je izgubil 0,37 odstotka

Indeks SBITOP se je znižal na 807,02 točke in je izgubil 0,37 odstotka. Včeraj se je najbolj povečala vrednost delnic SavaRe, in sicer za 0,59 odstotkov, največ pa so izgubile delnice Uniorja (2,91%), Gorenja (2,59%) in Intereurope (2,00%).

Skupina Triglav v letu 2017: dobiček nad načrtovano ravnjo

Po nerevidiranih podatkih je Skupina Triglav dosegla dobiček pred obdavčitvijo v višini 84,4 milijona evrov (načrtovan med 70 in 80 milijoni evrov). Matična družba je leta 2017 končala z dobičkom pred obdavčitvijo v višini 73,8 milijona EUR. Donos na kapital skupine je znašal 9,3 odstotka, medtem ko je donos deleža matične družbe znašal 11,0 odstotka.
Vir: Triglav, LJSE

MEDNARODNI TRGI

Rast storitev v ZDA se je upočasnila manj kot je bilo pričakovano

Ameriški ISM Non-Manufacturing PMI se je februarja znižal na 59,5, od januarja letos ko je dosegel 59,9 točk. Upočasnitev je bila zabeležena pri rasti zaposlenosti in hitrejšem povečanju proizvodnje in novih naročil; pritiski na cene so se zmanjšali; obeti za poslovne pogoje in gospodarstvo pa so ostali pozitivni.

SRBIJA

Prebujanje srbskega kapitalskega trga

Po skoraj osmih letih naj bi se na Beograjski borzi končno realiziralo prvo začetno javno ponudbo (IPO), to je sicer Fintel Energia, hčerinska družba italijanske družbe Fintel Energia S.p.A. Kot je pred kratkim dejal Tiziano Giovannetti, direktor Fintel Energia S.p.A, se podjetje pripravlja na vstop na Beograjsko borzo v naslednjih dveh mesecih. Po prejšnjih objavah naj bi Fintel Energia zbral okrog 15 milijonov EUR, ki jih namerava vlagati v drugo fazo vetrne elektrarne Kosava s kapaciteto 117 MW in tudi v druge projekte.
Vir: Ekapija

Srbska zakonodaja naj bi se do konca leta 2021 uskladila s pravnim redom EU

Vlada Republike Srbije je na predlog Ministrstva za evropsko povezovanje in ministrice Jadranke Joksimović sprejela tretjo revidirano različico Nacionalnega programa za sprejetje pravnega okvira EU (NPAA) na seji, ki je potekala v četrtek, 1. marca , 2018, kot je napovedano na spletni strani Vlade Srbije. V skladu z NPAA je načrt, da se zakonodajalec v celoti uskladi s pravnim redom EU do konca leta 2021, kateremu bo sledilo obdobje spremljanja izvajanja predpisov do pristopa.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice