Dnevne novice - 05.03.2018
Objavljeno: 05. 03. 2018

SLOVENIJA

SBITOP je v petek padel za 0,13 odstotka

Slovenski blue-chip indeks SBITOP je v petek izgubil 0,13 odstotka. Največ trgovanja je bilo v petek opravljenega z delnicami farmacevtske družbe Krka, in sicer za 69.800 EUR, njena tržna vrednost pa je s tem izgubila 0,7 odstotka. Največja dobičkarja sta v petek bila Intereuropa in Zavarovalnica Triglav, s skokoma v višini 2,56 odstotka oz. 1,27 odstotka. Največja poraženca pa sta bili podjetji Mercator, s 4,27-odstotnim padcem in Telekom Slovenije, ki je izgubil 1,18 odstotka.

Kolektor Etra lani prvič presegla sto milijonov evrov prometa

Podjetje Kolektor Etra, ki se ukvarja s proizvodnjo energetskih in generatorskih transformatorjev, je lani povečalo prihodke za 15 odstotkov in prvič doslej preseglo sto milijonov evrov letnega prometa. Kot je za STA pojasnil generalni direktor družbe Tomaž Kmecl, na visoki ravni ostaja tudi dobičkonosnost.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Trump potopil tudi evropske borze

Evropske borze so teden končale z večjimi padci. Vlagatelje je razburil ameriški predsednik Donald Trump, ki je napovedal carine na jeklo in aluminij. Burno so se že odzvali v Bruslju, pa tudi v Kanadi, Braziliji, Mehiki in na Kitajskem, kjer so že napovedali protiukrepe. Vrednost evra je medtem zrasla, dvignile so se tudi cene nafte.
Vir:STA

Jean-Claude Juncker: Ne bomo sedli križem rok

V petek je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker dejal: "Ne bomo sedeli križem rok, medtem ko je naša industrija prizadeta zaradi nepoštenih ukrepov, ki ogrožajo več tisoč evropskih delovnih mest." Obljubil je »povračilne ukrepe proti ZDA v naslednjih nekaj dneh«. "EU se bo odločno in sorazmerno odzvala, da bi branila naše interese," je dejal.

Predsednik Donald Trump je v soboto tweetal, da bo vzpostavil davek na uvožene avtomobile, če bi evropski voditelji povečali tarife za ameriško blago

"Če E.U. želi še povečati svoje že ogromne tarife in ovire do ameriških podjetji, ki tam poslujejo, bomo preprosto uzakonili davek na evropske avtomobile” je tweetal Trump, in dodal, da "našim avtomobilom onemogočajo prodajo tam. Velika trgovinska neravnovesja!".

SRBIJA

Razmerje slabih posojil srbskih bank se je konec novembra znižalo na 11,1 odstotka

Koeficient slabih posojil srbskega bančnega sektorja (NPL) se je konec novembra znižal na 11,1 odstotka, v primerjavi s 17,03 odstotka v decembru 2016, je v petek dejala državna centralna banka NBS.
Vir: SeeNews

ENHL: Energoprojekt Niskogradnja in Colas Rail bosta postavili proge na mostu Ada - tramvajski promet se bo odprl najkasneje julija 2019

Tramvajske proge na mostu Ada bo s pomočjo srbskega podjetja postavila francoska družba Colas Rail. Javna agencija za razvoj zemljišč v Beogradu je sklenila, da bo sklenila pogodbo v višini 1,97 milijarde din (okoli 16,4 milijona evrov) s podjetjema Energoprojekt Niskogradnja in francosko družbo Colas Rail. Kot navaja dokument, je rok za dokončanje 420 dni.
Vir: Ekapija

Srbija in Kitajska se pogajata o novi zračni poti

Kitajski in srbski odnosi so na najboljši ravni do sedaj je poudaril veleposlanik Kitajske v Srbiji Li Manchangin in dodal, da bi bilo mogoče reči, da ima le nekaj držav v Evropi in svetu tako tesne odnose s Kitajsko. Brez vizumski režim, ustanovljen januarja 2017 je povzročil veliko povečanje števila kitajskih turistov, ki prihajajo v Srbijo. Razpravlja se o neposredni letalski liniji med Beogradom in še enim kitajskim mestom. Od lanskega leta Hainan Airlines sicer upravlja letalsko pot Beograd-Peking, a s postankom v Pragi.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice