Dnevne novice - 02.03.2018
Objavljeno: 02. 03. 2018

SLOVENIJA

SBITOP je izgubil 0,82 odstotka

Ob zelo nizkih stopnjah trgovanja je SBITOP včeraj izgubil 0,82 odstotka. Delnice, ki so najbolj premaknile indeks so bile delnice Krke (-2,96%) in Zavarovalnice Triglav (-1,57%), medtem ko so delnice Luke Koper (0,98%) največ pridobile.

Bruto domači proizvod se je v zadnjem četrtletju 2017 povečal za 6 odstotkov, v celem letu 2017 za 5 odstotkov

Bruto domači proizvod (BDP) je bil v četrtem četrtletju 2017 za 6,0 % višji kot v istem četrtletju prejšnjega leta. BDP v letu 2017 pa se je po prvi oceni zvišal za 5,0 %.
Vir: SURS

MEDNARODNI TRGI

Ameriški trgi včeraj v rdečem

Ameriški trgi so se včeraj zavili v rdečo barvo, potem ko je predsednik Donald Trump dejal, da bo uvedel tarife za uvoz jekla in aluminija, kar je povzročilo zaskrbljenost zaradi protekcionističnih trgovinskih politik, ki bi lahko negativno vplivale na ameriške korporacije in potrošnike. Novice o trgovinskih tarifah so prišle po tem, ko je trg že sledil drugemu krogu pričevanja novega predsednika FED Jerome Powell.

EU dovoli združitev družb Essilor in Luxottica

Evropska komisija je v četrtek odobrila združitev skupine Luxottica (LUX.MI) in Essilor (ESSI.PA) v višini 48 milijard EUR (58,49 milijarde EUR), ne da bi določila kakšne dodatne pogoje. Ocenili so, da združitev ne bo omejevala konkurence.

SRBIJA

NIS (NIIS) je zabeležil 27 milijard dinarjev čistega dobička leta 2017, kar je 80 odstotni dvig v medletni primerjavi

Podjetje NIS (NIIS), integrirano podjetje za nafto in plin, je zabeležilo 27 milijard dinarjev čistega dobička leta 2017, kar je 80 odstotni dvig v medletni primerjavi in je v skladu s pričakovanji analitikov. Hkrati je EBITDA družbe bila 47 milijard din, kar je 18 odstotkov več kot leto prej. Izboljšani finančni izidi so rezultat višjih cen surove nafte, večjega obsega obdelave in izvedenih ukrepov za nadzor stroškov. Prihodki družbe so v tem obdobju znašali 234,7 milijarde din, kar je 22 odstotkov več kot leto prej. Omenjen izid je odprl prostor za večjo denarno dividendo, verjetno v višini 41 din na delnico, kar za zdaj daje dober 5,8-odstotni bruto donos.
Vir: NIIS, Ilirika

Dialog beograjskih oblasti in Mednarodnega denarnega sklada o prihodnjih ciljih se bo začel sredi marca

Dialog Mednarodnega denarnega sklada (MDS) in oblasti v Beogradu o ciljih in prednostnih nalogah v naslednjih nekaj letih bi se moral začeti sredi marca, je povedal James Roaf, vodja misije IMF za Srbijo, in dodal, da je za Srbijo uspešen triletni program v sodelovanju s finančno institucijo. Rezultat programa Srbije z Mednarodnim denarnim skladom, ki se je končal 22. februarja, sprememba proračunskega primanjkljaja iz skoraj 7% BDP leta 2014 v 1% presežek. Prav tako se vse hitreje znižuje tudi višina javnega dolga Srbije. Vir: Ekapija

Nemški proizvajalec avtomobilov naj bi opravil velike naložbe v Srbiji?

Predsednik Aleksandar Vučić je za Happy TV povedal, da bo v srednji Srbiji prišlo do obsežnih novih zaposlitev. Vučič je na ta način komentiral svojo prejšnjo izjavo, ko je napovedal prihod velikega nemškega investitorja v Srbijo. Napoved, da bi nemški proizvajalec avtomobilov investiral v Srbijo, je postala glavna novica v regiji, skupaj z ugibanji na socialnih omrežjih in v medijih o tem, katero srbsko mesto bi lahko "zadelo jackpot". Vučič je že povedal, da za enkrat ne more govoriti o tem (pogoj vlagatelja) in da bo z veseljem objavil novico "ko bo povsem jasno".
Vir: b92

Nazaj na novice