Dnevne novice - 28.02.2018
Objavljeno: 28. 02. 2018

SLOVENIJA

SBITOP je pridobil 0,14 odstotka

Vrednost indeksa SBITOP se je včeraj zvišala na 810,62 točke. Najbolj so pridobile delnice Gorenja (+ 1,49%), Telekoma Slovenije (+ 1,44%) in SavaRe (1,18%). Zaradi drugega tedna počitniške sezone ostajajo stopnje volumna trgovanja nizke.

MF: Objava mandata za organizacijo dodatnih izdaj obveznic Republike Slovenije z zapadlostjo v 2028, 2035 in 2045

Republika Slovenija, z bonitetno oceno Baa1 (stabilni obeti) / A+ (stabilni obeti) / A- (stabilni obeti), je bankam Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs International Bank, HSBC and J.P. Morgan podelila mandat za organizacijo dodatnih izdaj obstoječih obveznic Republike Slovenije.
Vir: Ministrstvo za finance Republike Slovenije

Inflacija v februarju 2018: na letni ravni 1,2-odstotna, na mesečni 0,7-odstotna

V februarju 2018 smo imeli na letni in mesečni ravni inflacijo (1,2- oz. 0,7-odstotno). V primerjavi s februarjem prejšnjega leta se je blago podražilo za 1,3 %, storitve pa za 1,0 %. Letno inflacijo je višala predvsem dražja hrana, mesečno pa dražja oblačila.
Vir: SURS

MEDNARODNI TRGI

Fed ne bo spreminjal začrtane denarne politike

Fed ostaja na poti k večjemu povečanju obrestnih mer, kljub spodbudam s strani zniževanja davkov in državnih izdatkov ter nestanovitnosti trga, je dejal novi predsednik FED-a Jerome Powell v svojih pripombah, ki jih je Odbor za finančne storitve že pred kratkim objavil. Trg dela ostaja robusten, poraba potrošnikov je trdna in rast plač se pospešuje, je še poudaril predsednik.

Evropske borze so končale v rdečem včeraj

Indeksi na večjih evropskih borzah so trgovanje včeraj končali večinoma v rdeči barvi. Vlagatelji so bili v pričakovanju dogajanja na borzah v New Yorku, kjer je bila pozornost namenjena prvemu nagovoru novega predsednika Fed-a Banke Jeroma Powella.

Nova naročila za trajno blago v ZDA so zabeležila največji padec po juliju 2017

Nova naročila za trajno blago, proizvedeno v ZDA, so v januarju 2018 padla za 3,7 odstotka, potem ko so se decembra zvišala za 2,6 odstotka. To je precej slabše od tržnih pričakovanj, ki so predvidevala 2 odstotni upad. To je največji padec v šestih mesecih, predvsem zaradi 10-odstotnega zmanjšanja naročil za prevozno opremo. Poleg tega je že drugi mesec zapored upadla prodaja novih domov v ZDA, medtem ko je tovarniški oz. proizvodnji PMI indeks za ZDA na 55,9 točkah, kar je največ po oktobru 2017. Iz zgoraj navedenega gre sklepati, da gre za enkrat še pričakovati večjo porast v aktivnostih v poslih med podjetij kakor poslih v prodaji na relaciji podjetje posameznik.

SRBIJA

NBS pričakuje 3 odstotno inflacijo za prihodnje obdobje enega leta

Kratkoročna in srednjeročna inflacijska pričakovanja v finančnem in podjetniškem sektorju so se januarja še naprej gibala znotraj ciljnega tolerančnega razpona (3 ± 1,5%). Finančni in podjetniški sektor pričakujeta, da bo inflacija v prihodnje znašala 3,0%,
Vir: NBS

CCNB: Halkbank povečuje kapital za 20 milijonov evrov - Turki imajo 99,94-odstotni delež

Halkbank Beograd (CCNB) je povečal svoj kapital za 20 milijonov evrov z izdajo delnic kvalificiranemu vlagatelju, je napovedala banka. Večinski lastnik, T.Halk Bankasi, je bil edini kupec delnic in je kupil 98,505% celotnega obsega, to je 236.412 delnic. Turška banka je tako nadaljevala s procesom naložb v Srbiji, ki se je začela z nakupom 76,75% delnic od EBRD, IFC in Republike Srbije maja 2015 in nadaljevala s povečanjem kapitala za 10 milijonov EUR v novembru 2015.
Vir: Ekapija

AERO: Beogradsko letališče je poročalo o čistem dobičku v višini 3,2 milijarde din v letu 2017

Beograjsko letališče (AERO) je objavilo 3,2 milijarde din čistega dobička, kar je je 2,3 odstotno povišanje v enem letu. Rezultat je skladen z napovedjo podjetja, ki smo jo videli že konec leta 2017. Poslovni promet družbe je znašal 9,3 milijarde din, kar predstavlja 10,1-odstotno povečanje v enem letu, kar je v skladu s porastom števila potnikov. Dobiček iz poslovanja se je glede na stopnjo rasti prodaje povečal za 12,2 odstotka na 4 milijarde din. Dobičkonosnost poslovanja pa se je sicer le nekoliko izboljšala. Tako se je EBIT marža povečala s 42,1 odstotka leta 2016 na 42,9 odstotka.
Vir: Belex, Ilirika

Nazaj na novice