Dnevne novice - 27.02.2018
Objavljeno: 27. 02. 2018

SLOVENIJA

SBITOP je zaključil pri 809,46 točke

SBITOP je včeraj izgubil 0,04 odstotka. Največ so izgubile delnice Gorenja (-2,18%), Telekoma Slovenije (-1,64%) in Intereurope (-0,99%). Delnice Krke pa so pridobile 1,07 odstotka.

Mlinotest z 1,7 milijona čistega dobička

Mlinotest je lani ustvaril 51,3 milijona evrov prihodkov in nekaj manj kot 1,7 milijona evrov čistega dobička, glede na današnje nerevidirane rezultate. Tako prihodki kot dobiček so se glede na leto 2016 rahlo povečali, je družba napovedala prek spletne strani Ljubljanske borze.

SURS: Turisti so v letu 2017 ustvarili skoraj 12 milijonov nočitev

Decembra 2017 je bilo v turističnih nastanitvenih objektih zabeleženih za 11 odstotkov več prihodov turistov in za 10 odstotkov več prenočitev kot v decembru 2016. Enako velja za tuje in domače turiste. V letu 2017 je bilo ustvarjenih skoraj 12 milijonov turističnih nočitev.
Vir: SURS

MEDNARODNI TRGI

Nemški in ameriški trgi v zelenem

DAX se je v ponedeljek povečal za 37 točk oz. 0,29 odstotka na 12520 točk. Wall Street se je v ponedeljek gibal v zelenih barvah in tako podaljšal dobičke iz prejšnjega petka, medtem ko so se donosi 10 letne državne obveznice ustalili pod tremi odstotki.

Qualcomm pridobil 5,78 odstotka

Qualcomm je včeraj pridobil 5,78 odstotka na podlagi novic o sedaj bolj morebitnem prevzemu podjetja s strani družbe Brodcom. Qualcomm sicer meni, da je ponudba družbe Broadcom v višini 79 dolarjev na delnico podcenjena. Podjetje Qualcomm pa je zvišalo svojo ponudbo za prevzem podjetja NXP na 127,50 dolarja. Ta posel bi omogočil širitev prodaje podjetja Qualcomm v sektor avtomobilskih čipov.

SRBIJA

Delež sive ekonomije v Srbiji se je znižal na 15,4 odstotka BDP

Boj proti sivi ekonomiji je ena od prednostnih nalog vlade Srbije v naslednjem letu, je bilo nedavno povedano na tretji nacionalni konferenci imenovani "Izhod iz sive ekonomije". Na konferenci so bili predstavljeni tudi rezultati raziskave, ki kažejo, da se je delež sive ekonomije v zadnjih petih letih zmanjšal z 21,2 odstotka na 15,4 odstotka BDP.
Vir: Ekapija

Prvi javni razpis za avtocesto Nis-Priština naj bi bil nared do konca leta 2018

Ministrica za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Zorana Mihajlovič je včeraj izjavila, da bi vlada Srbije lahko razmislila o odprtju javnega razpisa za izgradnjo avtoceste Niš-Merdare-Priština. Evropska investicijska banka (EIB) pričakuje, da bo financiranje prvega odseka od Niša do Pločnika odobreno v drugi polovici leta.
Vir: Ekapija

Srbija in Bolgarija podpisali memorandume o sodelovanju na področju železniškega in vodnega prometa - omogočena je skupna vloga za sredstva EU

V petek, 23. februarja 2018, so v Sofiji podpisali memorandume o sodelovanju na področju železniškega in vodnega prometa med Srbijo in Bolgarijo, ki omogoča skupno prijavo za sredstva EU.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice