Dnevne novice - 26.02.2018
Objavljeno: 26. 02. 2018

SLOVENIJA

SBITOP je izgubil manj kot pol odstotne točke

Indeks največjih podjetij v Sloveniji, indeks SBITOP, ki je v petek zaključil pri 809,81 točkah, je izgubil skoraj polovico odstotne točke. Med delnicami indeksa so najbolj upadle delnice Gorenja, ki so se znižale za 3,51 odstotka.

Jozef Kausich novi direktor Intesa Sanpaolo

Na čelu italijanske banke Intesa Sanpaolo, lastnika nekdanje Banke Koper, je Jožef Kausich. Mesto je prevzel od Giancarla Mirande.

MEDNARODNI TRGI

Eurostat je potrdil nižjo januarsko inflacijo v evro območju

Inflacija v evro območju je januarja dosegla 1,3 odstotka, kar je za 0,1 odstotne točke manj kot decembra, glede na drugo oceno, ki jo je opravil Evropski statistični urad Eurostat. V EU je januarja inflacija znašala 1,6%, kar je tudi 0,1 odstotne točke manj kot decembra. V Sloveniji je bila 1,7-odstotna, kar je 0,6 odstotne točke nižje inflacije kot decembra.

Nemški proračun lani z več kot 36 milijardami presežka

Nemški proračun je lani dosegel 36,6 milijarde evrov presežka, kar je 1,8 milijarde manj od prvotne ocene, po podatkih nemške tiskovne agencije DPA.

SRBIJA

NIS (NIIS) prestavil poročanje o poslovnem izidu za 2017 na prvi marec

NIS, integrirano podjetje za nafto in plin, je napovedalo, da bo preložilo predstavitev poročila o zaslužku na 1. marec, ob 14:30. Pričakujemo, da se bo čisti dobiček družbe v letu 2017 okrepil blizu ravni leta 2014, kar pomeni, da naj bi znašal približno 25-26 milijarde din, kar predstavlja 78 odstotno rast v medletni primerjavi. Povečanje čistega dobička je posledica višje cene surove nafte in dobrega nadzora nad stroški podjetja.
Vir: NIS, Ilirika

KMBN: Komercialna banka je v letu 2017 dosegla dobiček pred obdavčitvijo 7,18 milijarde din

V letu 2017 je Komercijalna banka (KMBN) izkazala dobiček pred obdavčitvijo v višini sedmih milijard in 187 milijonov dinarjev, kar je približno 61 milijonov EUR. Čisti dobiček v enakem obdobju je znašal 8,1 milijarde din, vključujoč 1 milijardo din iz naslova davčnih olajšav. Rezultat je mnogo boljši v primerjavi z izgubo v višini 8 milijard din v letu 2016. Po pojasnilih banke, je realizirani dobiček posledica izboljšane kakovosti kreditnega portfelja, rešitve slabih posojil iz preteklosti v skladu z novim regulativnim okvirom, povečanja dobičkonosnosti poslovanja v vsakodnevnem poslovanju in ukrepih za zmanjševanje stroškov in izboljšanju učinkovitosti. Uprava pričakuje tudi dobre rezultate za letošnje leto.
Vir: KMBN, Ilirika

NBS: Letna inflacija v januarju na 1,9%

Po podatkih Statističnega urada RS je rast cen življenjskih potrebščin v januarju 2018 znašala 0,3 odstotka. Na mesečno gibanje inflacije je najbolj vplivalo sezonsko zniževanje cen oblačil in obutve ter dvig cen sveže zelenjave, storitev kabelske televizije, potovalnih paketov in naftnih derivatov. Letna inflacija se je v januarju znižala na 1,9 odstotka
Vir: NBS

Nazaj na novice