Dnevne novice - 20.02.2018
Objavljeno: 20. 02. 2018

SLOVENIJA

SBITOP je pridobil 0,96 odstotka

SBITOP je dosegel 823,75 točke in pridobil 0,96 odstotka na včerajšnji trgovalni dan. Največ so pridobile delnice Gorenja (2,36%), Petrola (2,06%), Krke (1,75) in SaveRe (1,18%). Delnice, ki so najbolj izgubile, pa so bile delnice Uniorja (-4,05%) in Intereurope (-3,77%).

Novi člani nadzornega sveta pri SIJ

Na včerajšnji skupščini so delničarji Slovenske industrije jekla (SIJ) imenovali tri nove člane nadzornega sveta. Za štiriletno mandatno obdobje so bili imenovani Boštjan Napast, Helena Ploj Lajović in Polona Marinka, za ponoven mandat pa sta bila potrjena Yevgeny Zverev in Dmitry Davidov. Z novimi člani želi SIJ izboljšati korporativno upravljanje.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Indeksi na večjih evropskih borzah so trgovanje včeraj končali večinoma v rdeči barvi

Evropski indeksi, ki so največ izgubili, so bili SMI (-0,97%), Stoxx600 (-0,63%), DAX (-0,53%), CAC (-0,48%) in IBEX (-0,26%).

Obseg gradbenih del se povečuje v EU in euro območju

V primerjavi z letom prej se je obseg gradbenih del v EU povečal za 3,5%, medtem ko je rast gradbenih del euro območja znašala 2,4%. V decembru so se gradbena dela v EU povečala za 0,6 odstotka, v evro območju pa za 0,1 odstotka, sodeč po podatkih Evropskega statističnega urada Eurostat.
Vir: Eurostat

SRBIJA

Srbija trenutno ne razmišlja o prodaji Telekoma

Minister za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasim Ljajić je dejal, da država trenutno ne razmišlja o prodaji Telekoma. V izjavi za časnik Blic je dejal, da v tem trenutku prodaja Telekoma ni na dnevnem redu in da o tem ne bi rad špekuliral. Prav tako je omenil, da je srbski telekomunikacijski trg precej stabilen, čeprav so ti trgi telekomunikacij v svetovnem merilu v krizi in iščejo nove modele preživetja.
Vir: Blic, Ekapija

Zunanja trgovina Srbije z Rusijo v letu 2017 znaša 2,5 milijarde USD

Srbski podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve Ivica Dačič je vodil delegacijo Srbije na 16. seji srbsko-ruskega medvladnega odbora za trgovinsko, gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje v Sočiju. Minister Dačič se je udeležil zasedanja v vlogi sopredsednika srbske strani, medtem ko je ruski podpredsednik vlade Dmitrij Rogozin to funkcijo opravil na ruski strani, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. »Zelo pozitivno je, da se je naša zunanja trgovina v primerjavi z letom 2016 povečala na 2,5 milijarde USD leta 2017«, je dejal Dačič.
Vir: Ekapija

Rekonstrukcija železnice Beograd-Zagreb bi se lahko začela leta 2019 – Ministrica Mihajlovič vabi hrvaškega ministra na podpis protokola

Srbska podpredsednica vlade in ministrica za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Zorana Mihajlovič je hrvaškega ministra za pomorske zadeve, promet in infrastrukturo Olega Butkoviča pozvala, da naj ta teden obišče Beograd, da bi podpisal protokol o sodelovanju pri rekonstrukciji železnice Beograd-Zagreb, objavlja vladna spletna stran. Vabilo je neposredno sledilo uradnemu obisku Zagreba s strani predsednika Srbije Aleksandra Vučića, v katerem sta Mihajlovič in Butkovič opredelila okvir protokola in se dogovorila, da bo ta v naslednjih desetih dneh podpisan.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice