Dnevne novice - 14.02.2018
Objavljeno: 14. 02. 2018

SLOVENIJA

SBITOP na drugi trgovalni dan tega tedna v korekciji

SBITOP je včeraj izgubil 0,84 odstotka. Delnice Luke Koper so pridobile največ, in sicer 1,3 odstotka in so tako včerajšnji trgovalni dan zaključile pri ceni 31,2 EUR na delnico. Med delnicami, ki pa so največ izgubile na svojem tržnem tečaju, pa so delnice Petrola (-2.86%), SavaRe (-1.18) in Krke (-0.69%).

Slovenija se približuje pred-kriznim ravnem rasti zaposlenosti

Po podatkih Banke Slovenije je bila rast zaposlenosti novembra ponovno visoka, povprečna medletna rast plač pa se je zaradi višjih plačil znatno povečala. Novembra se je število zaposlenih v zasebnem sektorju medletno povečalo za 4%, kar je blizu pred kriznim razmeram rasti.

Trenutni tekoči presežek se je povečal za 706 milijonov na 2.813 milijonov leta 2017

Decembra 2017 je tekoči račun izkazal presežek v višini 152 milijonov EUR in je bil za 129 milijonov višji kot v istem mesecu preteklega leta. V letu 2017 je presežek tekočega računa znašal 2.813 milijonov EUR, kar je za 706 milijonov EUR več kot leta 2016. Presežek blagovne menjave se je povečal za 89 milijonov EUR, trgovinski presežek v storitvenih dejavnostih pa se je v primerjavi s preteklim letom povečal za 391 milijonov EUR.

MEDNARODNI TRGI

Po ponedeljkovi rasti so evropski trgi včeraj nekoliko padli, evro spret pridobil, medtem ko so ameriški trgi včeraj pridobili

Po ponedeljkovih rasteh se je včerajšnji trgovalni dan na evropskih borzah končal z znižanjem pomembnejših indeksov, evropska valuta pa se je povzpela nad 1,23 dolarja. Ameriški indeksi pa so včeraj zabeležili rast.

SRBIJA

Narodna banka Srbije: Devizne rezerve so januarja znašale 9,6 milijarde EUR

Po predhodnih podatkih Narodne banke Srbije so devizne rezerve januarja znašale 9,6 milijarde EUR, kar pokrije 180 odstotkov mase denarja M1 ali več kot petkratnik celotnega mesečnega uvoza Srbije. To je skoraj dvakrat več od standardne priporočene ravni pokritosti uvoza s strani FX rezerv.
Vir: NBS

Kostić se zanima za del Agrokorja – Načrtovane nove naložbe v hrvaški turistični sektor

Srbski poslovnež Miodrag Kostić je izrazil zanimanje nakup delov hrvaškega koncerna Agrokor. Agrokor je velika družba z velikimi sredstvi, ki zagotovo ne ostanejo v enem podjetju - je dejal Kostic za RTL. Nekateri deli koncerna bodo gotovo prodani, zagotovo pa nas bodo zanimali kmetijski in kmetijski predelovalni sektor, kot velik investitor v tem sektorju - je dejal Kostic.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice