Dnevne novice - 13.02.2018
Objavljeno: 13. 02. 2018

SLOVENIJA

SBITOP indeks je pridobil 1,84 odstotka

Slovenski indeks je v ponedeljek pridobil 1,84 odstotka na svoji vrednosti in dosegel 818,32 točke. Delnice, ki so po korekciji prejšnjega tedna včeraj največ pridobile so delnice SaveRe, ki so pridobile 4,29 odstotka. Tem so sledile delnice Krke (+ 3,57%), Petrola (+2,64%), Luke Koper (+ 1,65%) in Telekoma Slovenije (+ 0,23%). Delnice, ki so najbolj izgubile, so bile delnice Cinkarne Celje (-1,94%), Zavarovalnice Triglav (-0,99%) in Intereurope (-0,99%).

Vrednost industrijske proizvodnje v decembru 2017 na letni ravni višja za 12,2 %

Industrijska aktivnost je bila v decembru 2017 na mesečni ravni višja za 2,7 %, na letni ravni pa za 12,2 %. V predelovalnih dejavnostih se je na letni ravni zvišala za 13,3 %; v rudarstvu in v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro se je znižala (za 3,1 % oz. za 0,6 %).
V decembru 2017 je bila vrednost industrijske proizvodnje glede na povprečje leta 2010 višja za 32,2 %. V daljšem obdobju se je najizraziteje povečala proizvodnja visoko tehnološko zahtevnih proizvodov; v decembru 2017 je bila glede na povprečje leta 2010 višja za 73,6 %.
Vir:Surs

MEDNARODNI TRGI

Po korekciji v prejšnjem tednu evropski delniški trgi na začetku novega tedna rastejo

Po prvem trgovalnem dnevu v novem tednu se zdi, da evropski trgi morda niso več v korekcijskem procesu, saj so včeraj namreč pridobili med 1 in 1,8 odstotka. Tudi za danes kaže, da bodo evropski trgi najverjetneje v zelenem.

Dober dobiček za Heineken

Nizozemska pivovarna Heineken, ki ima v lasti slovensko pivovarno Laško Union, je v zadnjem četrtletju 2017 imela za dobro četrtino večji dobiček kot v zadnjem četrtletju 2016. Ta je znašal 1,93 milijarde evrov.
Vir:STA

SRBIJA

Srbija je še vedno med državami s srednjimi gospodarskimi tveganji po mnenju bonitetne agencije D & B - Neposredne tuje naložbe so se povečale za 12,9 odstotka

Bonitetna hiša Dun & Bradstreet je 6. februarja objavila, da Srbijo še vedno umešča v skupino držav z zmernim tveganjem za poslovanje, s stabilno bonitetno oceno. Pohvalila je povišanje neposrednih tujih naložb v državi, ki so povečale za 12,9 odstotka v medletni primerjavi. Med države iz regije, ki sodijo v isto skupini lahko uvrstimo še Hrvaško, Bolgarijo, Madžarsko, Makedonijo, Albanijo in Romunijo.
Vir:Ekapija

Regija ima "slabo razvito osnovno javno infrastrukturo"

Regionalno usklajena prizadevanja za javno infrastrukturo in boljše upravljanje projektov bi lahko znatno povečala dohodek na prebivalca na Zahodnem Balkanu. Po novem poročilu Evropskega oddelka pri Mednarodnem denarnem skladu bi s tem dolgoročni nivo realnega BDP na osebo lahko bil tako visok 3-4 odstotne točke. Albanija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Črna gora in Srbija imajo slabo prometno, energetsko in telekomunikacijsko omrežje v primerjavi s povprečjem EU. Zahodni Balkan zaostaja za evropskim povprečjem, kjer gre za podporo gospodarskemu razvoju z ustrezno infrastrukturo.
Vir: b92

Beograjska borza bo do konca marca predstavila platformo za množično financiranje (»crowdfunding«)

Beograjska borza bo do konca marca na srbskem trgu ponudila platformo za množično financiranje. Gre za trg financiranja startupov ter mikro, malih in srednje velikih podjetij preko uporabe ene od vodilnih platform na svetu. Direktor Beogradske borze, Siniša Krneta, je dejal, da se s tem omogoča sredstva za nadaljnjo rast in razvoj mladim inovativnim podjetjem in začetnikom.
Vir: Ekapija, Belex

Nazaj na novice