Dnevne novice - 12.02.2018
Objavljeno: 12. 02. 2018

SLOVENIJA

SBITOP udeležen v globalni korekciji prejšnji teden

SBITOP se je v petek precej močno odzval na nove globalne cenite vrednostnih papirjev (-1,71%) in na tedenski ravni izgubil 2,76 odstotka. Delnice podjetja Gorenje so bile ene od redkih, ki so pridobile na vrednosti, in sicer 1,18 odstotka in končale petkov trgovalni dan pri ceni 5,16 EUR na delnico. Večina drugih delnic je v prejšnjem tednu izgubila od 2 do 3 odstotke.

SURS: Zunanja trgovina v letu 2017 je največja v zadnjih letih

Slovenski izvoz v letu 2017 je znašal 28,2 milijarde EUR (13,1% več kot leta 2016), uvoz pa 27,5 milijarde EUR (povečanje za 14,2% v primerjavi z letom 2016). Decembra 2017 sta se izvoz in uvoz v primerjavi z decembrom 2016 povečala, in sicer za 9,2% (2,2 milijarde EUR) in 10,1% (v višini 2,2 milijarde EUR). Vrednosti izvoza in uvoza so bile tudi višje od povprečne mesečne vrednosti izvoza in uvoza v letu 2016: izvoz za 5,8% in uvoz za 10,4%.
Vir: Surs

Cinkarna bo morda po letu 2020 zgradila tovarno v Srbiji, naložba v vrednosti 250-300 milijonov EUR

Predstavniki Cinkarne Celje izvajajo oglede posameznih lokacij za izgradnjo nove tovarne titanovega dioksida v Srbiji. Opravljena bo študija o upravičenosti gradbenih del, za katere so nadzorniki podjetja že prižgali zeleno luč, je povedal Tomaž Benčina, generalni direktor Cinkarne.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Prejšnji teden se je nadaljevala korekcija na svetovnih trgih

Prejšnji teden so bili vsi trgi v rdeči barvi in skoraj vsi trgi imajo negativni donos od novega leta preračunano v EUR. Na ameriških trgih smo bili priča med 4 in 5 odstotnimi korekcijami, na evropskih trgih pa smo priča približno tri odstotnim popravkom tečajev.

Nemčija: Prihodek vi gradbeništvu novembra 2017: + 8,5% medletno

Kot je poročal Zvezni urad za statistiko (Destatis), je bil prihodek v gradbeništvu novembra 2017 v primerjavi z enakim mesecem preteklega leta višji za 8,5%. Konec novembra 2017 se je število zaposlenih v glavnih podjetnikih v gradbeništvu povečalo za 2,3% v primerjavi s predhodnim letom.

SRBIJA

NIS in MOL nadaljujeta sodelovanje pri Jadranskem naftovodu - podpisani so bili sporazumi v višini 67 milijonov EUR

Jadranski naftovod (JANAF) je v ponedeljek, 5. februarja 2018 objavil, da so nove pogodbe z NIS (NIS) in madžarsko skupino MOL vredne 500 milijonov kun (okoli 67 milijonov EUR). Na začetku poslovnega leta 2018 JANAF nadaljuje z intenzivnimi poslovnimi aktivnostmi na mednarodnem trgu in ustvarja nova delovna mesta s tujimi partnerji. Vodja uprave JANAF-a, Dragan Kovačević, je s podjetjem NIS podpisal sporazum o poslovnem sodelovanju za prevoz nafte leta 2018.
Vir: Ekapija

Gasprom bo gradil Turški tok na ozemlju EU v skladu s predpisi Evropske komisije

Cevovod Turškega toka bo zgrajen na ozemlju EU v skladu s predpisi Evropske komisije, je v četrtek, 8. februarja 2018 dejal namestnik predsednika uprave Gasproma Alexander Medvedjev. Na srečanju z vlagatelji v družbi je Medvedjev dejal, da bo druga veja kopnega odseka cevovoda bila narejena s strani plinskih transporterjev iz evropskih držav.
Source: Ekapija

EPS bo pripravil rekonstrukcijo hidroelektrarn Vlasina - življenjski cikel bo podaljšan za 30 let, moč motorja višja za 8%

Javno podjetje Elektroprivreda Srbije (EPS) je pred kratkim predložilo zahtevo za razpravljanje o potrebi po presoji vplivov na okolje za projekt rekonstrukcije proizvodnih generatorjev in spremljajoče opreme v hidroelektrarnah Vlasina. Kot je podjetje povedal eKapiji, projekt predvideva oživitev vseh deset generatorjev v sistemu hidroelektrarn Vlasina na štirih lokacijah (štirje generatorji na HE Vrla 1, po dva na HE Vrla 2, HE Vrla 3 in HE Vrla 4) . Celoten projekt je v fazi priprave investicijsko-tehnične dokumentacije, zato podroben načrt realizacije projekta še ni določen.
Izvor: Ekapija

Nazaj na novice