Dnevne novice - 09.02.2018
Objavljeno: 09. 02. 2018

SLOVENIJA

Dan kulture v Sloveniji

Na Prešernov dan je bila borza v Ljubljani zaprta, dan kulture praznujemo od leta 1945 dela prost dan pa je od leta 1991. Slovenski statistični urad pravi, da je vsak državljan Slovenije v letu 2016 porabil povprečno 172 evrov za kulturo in da je kultura prispevala 1,1% v BDP, celotni izdatki vlade za kulturo pa so znašali 1,0% BDP.

MEDNARODNI TRGI

Nadaljevanje korekcije, SBITOP eden redkih indeksov, ki so za enkrat leto še v plusu

Včerajšnji dan je bil v znamenju novih cenitev, ko so vsi trgi razen nekaterih azijskih bili v rdečem. Včerajšnji padci so bili med 3,5 in 4 odstotki na ameriških trgih, na evropskih trgih pa smo bili priča okoli dvoodstotnim korekcijam. Na splošno je večina svetovnih trgov od novega leta izgubila, medtem ko je pa slovenski SBITOP borzni indeks pridobil 1,36 odstotka. Drži pa tudi, da je včeraj na dan velike korekcije na svetovnih trgih, ljubljanski trg bil zaprt. In bo najverjetneje nekaj danes izgubil.

Bruselj določil proti-dampinške dajatve za kitajske izdelke iz jekla

Za rok naslednjih petih let je Bruselj uvedel nove proti-dampinške dajatve na uvoz kitajskih jeklenih izdelkov, poroča STA. Podoben, vendar začasen ukrep, ki ga je Evropska komisija sprejela avgusta lani, je preiskava pokazala, da kitajski izvozniki močno znižujejo cene jekla v Franciji, Belgiji in nekaterih drugih državah, še dodaja STA.

SRBIJA

Narodna banka Srbije bo obdržala temeljno obrestno mero pri 3,5 odstotka

Izvršilni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na seji glasoval, da zadrži stopnjo temeljne obrestne mere na 3,5 odstotkih. Odločitev je bila sprejeta predvsem na podlagi projekcije februarske inflacije. Decembra je bila inflacija ciljnih 3 odstotke, kar je tudi povprečje prejšnjega leta. Februarska projekcija se giblje v tolerančnem območju za banka ne spreminja obrestne mere.
Vir: Ekapija

Tender za izvajalca za podzemno železnico Beograda v letu 2020?

Gradnja prve linije beograjske podzemne železnice se bo začela leta 2020, pravi župan Sinisa Mali. Kot navaja Beoinfo, bo začetni terminal v Makiskem Polju. Tam bodo dve proge, ena z 22, druga z 20 kilometri. Mesto Beograd je prvič pripravilo posebne analize in študije, potrebne za določitev omenjenih poti. Te se nanašajo predvsem na "pametni načrt", glavni načrt transporta mesta Beograd, ki je bil sprejet lani.
Vir: Ekapija

MK Group največji izvoznik žit v letu 2017

Srbski agrarni sektor je leta 2017 izvozil več kot 2,5 milijona ton žit in oljnic v Evropo in svet. Izvoz MK Group in njegovih članov MK Commerce in Agroglobe predstavljata tretjino skupnega izvoza, tako da je družba na vrhu na izvoznikov zrnja, kar kažejo podatki, ki so na voljo na Zvezi srbskih zrn. Kot je napovedala MK Group, je skupni izvoz vseh žit v Srbiji v letu 2017 znašal 1,7 milijona ton, od katerih so jih skoraj 25% izvozila podjetja Miodraga Kostića. Naslednji na seznamu so Delta Agrar z 205.911 tonami in Konzul s 165.396 tonami.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice