Dnevne novice - 05.02.2018
Objavljeno: 05. 02. 2018

SLOVENIJA

Korekcija SBITOP indeksa v prejšnjem tednu

SBITOP indeks je izgubil 1,3 odstotka v prejšnjem tednu. Vse delnice z izjemo Petrola so izgubile na svojih tržnih vrednostih v prejšnjem tednu. Največ so izgubile delnice Luke Koper Luka Koper (-5.15%), Cinkarne (-3,17%) in Intereurope (-2,88%).

Slovenija je pridobila 33 mest na indeksu Ekonomske svobode

Slovenija je letos zasedla 64. mesto na indeksu Ekonomske svobode, ki ga vsako leto objavi ameriška organizacija Heritage Foundation. Slovenija je pridobila 33 mest v enem samem letu na prvih mestih pa so Hong Kong, Singapur in Nova Zelandija.

MEDNARODNI TRGI

Korekcija na svetovnih trgih

Trgi po svetu so prejšnji teden izgubili nekoliko odstotkov na svojih vrednostih. Na ameriških trgih smo bili priča korekciji v višini štirih odstotkov, na evropskih je ta večinoma znašala nad nivojem treh odstotkov, medtem ko je ta na azijskih trgih znašala nekoliko nad dvema odstotkoma.

Nemčija zaposluje

Eden izmed pomembnejših inštitutov za ekonomske raziskave v Evropi, Ifo inštitut, je v prejšnjem tednu poročal, da podjetja v Nemčiji nameravajo najeti več delovne sile. Inštitutov barometer zaposlovanja se je decembra povišal na 113,5 točk iz novembrskih 113,2 točk. To označuje nov zgodovinski rekord. Proizvodnji sektor je tisti, ki išče največ novih zaposlenih, hkrati pa je potrebo po večjem številu novo zaposlenih zaznati po vseh pomembnih sektorjih.

SRBIJA

BELEX15 izgubil 0,17 odstotka zaradi padcov tržnih vrednosti podjetij Energoprojekt in Jedinstvo

Indeksi na BSE so teden zaključili v rdečem. BELEX15 se je znižal za 0,17%, zaradi padcev v podjetjih Energoprojekt in Jedinstvo, medtem ko je širši BELEXline indeks izgubil en odstotek. Celotni obseg trgovanja je znašal 1,8 milijona EUR.

Napredova prevzemna ponudba za Energoprojektove enote zavrnjena zaradi neustrezne oblike

Napredova prevzemna ponudba za Energoprojektove enote je bila zavrnjena s strani KHOV, srbske komisije za vrednostne papirje, zaradi neustrezne oblike, poročajo lokalni mediji. Napred naj namreč ne bi podal ocenjene poštene vrednosti ciljnih enot, kar prevzemna ponudba mora vsebovati. KHOV je zato Energoprojektu odvzel glasovalne pravice v hčerinskih enotah. Napred je sredi leta 2017 uspel kupiti večinski delež v Energoprojektu. Ta sedaj znaša 51,9 odstotkov, medtem ko ima Srbija 33,58-odstotni delež.
Vir: Beta

Fitofarmacija, Komercialna banka in Letelaišče Beograd med bolj trgovinami delnicami v preteklem tednu

Fitofarmacija (FITO) je bila med delnicami z večjim obsegom trgovanja pri volumnu več kot 15,5 milijona RDS. Cena delnice se ni spremenila, se pa je z delnico trgovalo v razponu od 2800-2.900 RSD na delnico. Komercialna Banka (KMBN) in Letališče Beograd (AERO) sta pridobila 0,1 in 0,4 odstotka na svojih vrednostih pri obsegu trgovanja 14,6 in 10,6 milijona RDS. Komercialna Banka poroča o spremembah v nadzornem svetu in o strategiji 2018 – 2020 (podrobnosti še niso na voljo). Mila Korugic Milosevic je bila imenovana na vrh banke, kjer je zamenjala Vladimirja Krulja. Glede na to, da je Aleksander Picker odstopil kot predsednik nadzornega sveta banka, podjetje vstopa v novo leto 2018 z novim vrhom.

Dolg Srbije znaša 61,5 BDP

Dolg Srbije se je konec leta 2017 zmanjšal na 23,5 milijarde EUR iz 24,8 milijarde EUR v predhodnem letu. Dolg je znašal 61,5% BDP v 2017, zmanjšal se je s 71,9% BDP konec leta 2016.
Source: Seenews

Preklic pooblastila AIK banki za nakup Gorenjske banke s stani Narodne Banke Srbije

Narodna banka Srbije (NBS) je preklicala pooblastilo, ki ga je dala AIK banki za nakup Gorenjske banke, ker je redni nadzorni postopek pokazal nepravilnosti v poslovanju srbske banke.
Izvor: Ekapija

Nazaj na novice