Dnevne novice - 01.02.2018
Objavljeno: 01. 02. 2018

SLOVENIJA

SBITOP indeks v sredo izgubil 0,06 odstotka

SBITOP indeks je v sredo izgubil 0,06 odstotka in zaključil pri 831,65 točkah. Med podjetji v indeksu sta največ pridobila Zavarovalnica Triglav (+0,96%) in Petrol (+0,86%), medtem ko je Gorenje izgubilo kar 3 odstotke. Tudi Telekom Slovenije je izgubil na vrednosti in sicer 1,14 odstotka.

EIB bo SKB Group pomagala podpirati majhna in srednje velika podjetja

Evropska investicijska banka je SKB Group namenila posojilo v višini 50 milijonov evrov za pomoč pri podpori približno 500 majhnih in srednje velikih podjetij v Sloveniji. Del financiranja bo razdeljen med podjetja, ki s sodelovanjem v iniciativi Pobuda za mlade zaposlujejo osebe, mlajše od 30 let. EIB se je še zavezala, da bo okrepila sodelovanje s slovenskimi poslovnimi bankami in poskušala financirati čim več podobnih projektov, ki podpirajo majhna in srednje velika podjetja.

MEDNARODNI TRGI

Prva sezona objav poslovnih izkazov v ZDA večinoma boljša od pričakovanj

Po dvodnevni razprodaji so trgi v ZDA včeraj na podlagi dobrih objav podjetji ponovno zrasli. Podjetja kot so Microsoft, Boeing, Anthem, Facebook and Lilly so samo nekatera podjetja od mnogih, ki presenečajo z dobrimi poslovni izkazi v tem tednu.

Inflacija v Evroobmočju januarja spet nižja

Po napovedih Eurostata se je inflacija v Evroobmočju spet upočasnila na 1,3 odstotka, kar je za 0,1 odstotno točko nižje kot decembra, kar je potrdilo previdnost ECB, da se inflacija kljub ohlapni monetarni politiki še ne vrača povsem. Ob izločitvi energentov in nepredelane hrane pa je bila inflacija 1,2-odstotna in je zrasla za 0,1 odstotne točke po tem, ko se je oktobra 2017 spustila na 1,1 odstotek. Stopnja brezposelnosti v Evroobmočju se decembra glede na november ni spremenila in je ostala 8,7-odstotna, kar je najnižja stopnja po letu 2009.

SRBIJA

Rast BDP v Srbiji 2,5 odstotka, rast industrijske produkcije 3,5 odstotka

Srbska ekonomija se je razširila za 2,5 odstotka v medletni primerjavi v zadnjem kvartalu 2017, poroča Srbski statistični urad. Ta še poroča, da se je rast industrijske produkcije v 2017 znašala 3,5 odstotka, po 4,7 odstotni rast v letu 2016. Pri med-mesečni primerjavi je rast industrijske produkcije decembra 2017 znašala 1,7 odstotka, po 1,2 odstotnem padcu Novembra.

Srbija razmišlja o avtocesti od Čačaka do meje z Bosno

Srbija je v fazi analize projekta za izgradnjo avtoceste, ki bi povezovala Čačak, v osrednji Srbiji, s Kotromanom ob meji z Bosno in Hercegovino, je dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Avtocesta naj bi prečkala Višegrad in se končala v prestolnici Bosne in Hercegovine, Sarajevu, je v ponedeljek Vučić razložil za srbsko tiskovno agencijo Tanjug.
Vir: Seenews

Nazaj na novice