Dnevne novice - 31.01.2018
Objavljeno: 31. 01. 2018

SLOVENIJA

Nadaljevanje korekcije tudi v Sloveniji

SBITOP indeks je včeraj pristal na 832,19 točkah, kar pomeni, da je glede na ponedeljek izgubil 0,39 odstotka. Največ so izgubile delnice Intereurope in Zavarovalnice Triglav, in sicer 0,96 in 0,63 odstotka. Delnice Telekoma Slovenije pa so pridobile 0,46 odstotka in so včeraj trgovalni dan zaključile pri točno 88 eurih na delnico.

SURS: Leto 2018 smo potrošniki začeli optimistično

Glede na podatke Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) smo potrošniki letošnje leto začeli z optimizmom, saj se je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov v januarju 2018 glede na prejšnji mesec zvišala za eno odstotno točko in tako ponovno dosegla novo najvišjo vrednost v celotnem obdobju, odkar ga spremljamo od leta 1996. Glede na januar 2017 pa je bila vrednost dotičnega kazalnika višja za 5 odstotnih točk.
SURS še poroča, da so na izboljšanje kazalnika zaupanja na mesečni ravni vplivala bolj optimistična pričakovanja potrošnikov o gospodarskem stanju v državi (za 4 odstotne točke), o finančnem stanju v gospodinjstvu (za 2 odsotni točki) in o številu brezposelnih (za 1 odstotno točko). Pričakovanja potrošnikov glede varčevanja pa so se v primerjavi s prejšnjim mesecem nekoliko znižala (za 1 odstotno točko).

MEDNARODNI TRGI

Potrošniki optimistični tudi v ZDA

Podobno kakor v Slovenij se je Indeks potrošniškega zaupanja januarja zvišal tudi v ZDA in sicer iz 123,1 točke decembra na 125,4 točke januarja. Rast dotičnega kazalnika nekoliko podobno kakor v Sloveniji izvira predvsem iz rasti optimizma potrošnikov glede prihodnjega ekonomskega stanja v lastni državi.
Eurostat poroča o več kot 2,5-odstotni rasti BDP v Euro območju in Evropski uniji za zadnje četrtletje 2017 v medletni primerjavi
Desezonirani BDP se je med zadnjim četrtletjem 2017 glede na tretjega tako v Euro območju (EA19) kakor v EU povečal za 0,6 odstotka, poroča Eurostat. V medletni primerjavi pa se je desezonirani BDP v Euro območju povečal za 2,7 odstotka, v EU pa za 2,6 odstotka.

SRBIJA

Srbija in Turčija podpisali nov prostotrgovinski sporazum

Nov bilateralni sporazum med Srbijo in Turčijo je bil podpisan 30.januarja, poroča Beta. Pogovori so se začeli med obiskom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v Srbiji lanskega oktobra. Srbsko Ministrstvo za trgovino, turizem in telekomunikacije je najavilo, da mora biti sporazum sedaj ratificiran v obeh parlamentih, da bo kasneje implementiran. Sporazum bo prvič dovolil Srbiji izvoz nekaterih proizvodov brez dajatev v Turčijo in sicer govedine, surovega in rafiniranega sončničnega olja, sončničnih semen in nekaterih drugih mletih proizvodov. Med drugim so se kvote za izvoz nekaterih vrst zamrznjenega sadja podvojile.
Vir: B92

Napredova prevzemna ponudba za Energoprojektove enote zavrnjena zaradi neustrezne oblike

Napredova prevzemna ponudba za Energoprojektove enote je bila zavrnjena s strani KHOV, srbske komisije za vrednostne papirje, zaradi neustrezne oblike, poročajo lokalni mediji. Napred naj namreč ne bi podal ocenjene poštene vrednosti ciljnih enot, kar prevzemna ponudba mora vsebovati. KHOV je zato Energoprojektu odvzel glasovalne pravice v hčerinskih enotah. Napred je sredi leta 2017 uspel kupiti večinski delež v Energoprojektu. Ta sedaj znaša 51,9 odstotkov, medtem ko ima Srbija 33,58-odstotni delež.
Vir: Beta

EasyJet avgusta vzpostavlja povezavo med Beogradom in Berlinom
Nizkocenovni letalski prevoznik easyJet je napovedal vzpostavitev novih poletnih linij iz letališča Berlin Tegel do Beograda in Ljubljane, poroča EX-YU Aviation News. Letala bodo letela trikrat tedensko z začetkom 9. avgusta med Ljubljano in Berlinom ter 10. avgusta med Beogradom in Berlinom. Od septembra se bo število poletov na progi povečalo na štirikrat tedensko.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice