Dnevne novice - 30.01.2018
Objavljeno: 30. 01. 2018

SLOVENIJA

Triglav in Luka Koper sta včeraj skočila za 0,64 in 0,61 odstotka

SBITOP indeks je včeraj ob nizkem volumnu trgovanja nekoliko izgubil in sicer 0,21 odstotka. Med vodilnimi po rasti pa so bile včeraj delnice Triglava in Luke Koper, ki so pridobile 0,64 in 0,64 odstotka. Podjetji Gorenje in SavaRe sta kot že omenjeno ob nizki količini trgovanja izgubili 4,2 in 1,76 odstotka.

Združenje bank Slovenije: Krediti v švicarskih frankih niso sistemski problem

Združenje bank Slovenije je včeraj v sodelovanju s strokovnjaki pravne in ekonomske stroke predstavilo razloge za nestrinjanje s predlogom Zakona o razmerjih med dajalci kreditov in kreditojemalci glede kreditov v švicarskih frankih in komentar zadnje sodbe Višjega sodišča. Pravna študija dokazuje, da so bili kreditojemalci v švicarskih frankih v večini primerov ustrezno obveščeni o tveganjih, da predlagani zakon ruši zaupanje v pravo, spodbuja neskrbno in tvegano ravnanje ter neustrezno socializira izgube, poleg tega pa je v nasprotju z ustavo.

MEDNARODNI TRGI

Včerajšnji dan v znamenju največje korekcije trgov v ZDA po septembru 2017

Ameriške delnice so zabeležile največji padec v tem letu, ko je donos na ameriško desetletno obveznico poskočil in sprožil zaskrbljenost, da bi visoke obrestne mere lahko končale bikovski trend. Indeks S&P500 je padel za 0,7 odstotka in zaključil pri 2.853,53 točkah. To je šele peti negativni dan za indeks v tem letu, vendar gre za največji padec do sedaj. Industrijski indeks Dow Jones je padel za 177,23 točk in zaključil pri 26.439,48 točkah ter tako zabeležil najvišji padec v letu 2018. Tudi tehnološki indeks Nasdaq je padel za 0,5 odstotka in končal pri 7.466,51 točkah.

Lockheed Martin z višjimi prihodki zaradi dobre prodaje letal F-35

Med podjetji, ki so v ponedeljek predstavila četrtletna poročila, je Lockheed Martin poročal o prihodkih, boljših od načrtovanih. Razlog tiči med drugim v boljši prodaji lovskega letala F-35, napovedali pa so tudi dvig pričakovanih prihodkov za 2018. V tem tednu bo četrtletna poročila razkrilo veliko podjetij, med drugimi AMD, Qualcomm, Boeing, McDonald's, Apple, Chevron in Facebook.

SRBIJA

Srbija bo okrepila sodelovanje s FAO in EBRD v kmetijstvu

Spodbujanje srbskega kmetijskega izvoza, modernizacija sistemov upravljanja voda v državi in ​​razvijanje shem označevanja kakovosti hrane in geografskih označb so bile včeraj glavne teme tristranskega sestanka v Srbiji. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo, Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) so na srečanju sklenili podpisati memorandum o soglasju, ki nakazuje nadaljnje utrjevanje zavez treh partnerjev k okrepitvi agroživilskega sektorja v Srbiji.
Vir: Ekapija

Gradnja obvozne poti od Ostružnice do Bubanj Potoka naj bi se začela 1. februarja - odsek dolg 19,5 km, delovna mesta v višini 207 milijonov USD

Gradnja obvozne poti okoli Beograda, od Ostružnice do Bubanjevega Potoka, se bo začela v začetku februarja, je najavila podpredsednica vlade in ministrica za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Zorana Mihajlovič. Mihajlovičeva je dejala, da bo azerbajdžanska družba Azvirt zgradila 19,5 km dolg del, v vrednosti 207 milijonov dolarjev, medtem ko bo dela nadziralo javno podjetje Putevi Srbije, so sporočili iz ministrstva. Dodala je, da bodo dela na odseku od Ostružnice do Bubanjevega Potoka dokončana do leta 2020.
Vir: Ekapija

Kitajsko podjetje Zijin Mining se zanima za RTB Bor

Kitajsko podjetje Zijin Mining je zainteresirano za RTB Bor, je v soboto, 27. januarja 2018, dejal izvršni direktor družbe Chen Jinghe. Ta pravi, da je za produkcijo zelo pomembna širitev, saj bi se tako znižali stroški. Za širitev produkcije pa je potrebna obsežna investicija v mehanizacijo, ki bi povečala kapacitete in s tem povečala konkurenčnost podjetja RTB Bor.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice