Dnevne novice - 29.01.2018
Objavljeno: 29. 01. 2018

SLOVENIJA

Še en uspešen teden za SBITOP

SBITOP indeks je v petek pridobil 0,3 odstotka, skozi celotni teden pa 0,57 odstotkov. Skozi celotni teden so največ pridobile delnice Luke Koper, Gorenja in Krke s 4,43, 2,75 in 1,72-odstotnimi donosi. Gorenje je prejšnjo sredo sprejelo sklep o izdaji komercialnih zapisov, na podlagi katerega bo izdalo komercialne zapise v skupni nominalni vrednosti do 15.000.000,00 EUR, z nominalnim zneskom enega komercialnega zapisa 1.000,00 EUR. Namen izdaje komercialnih zapisov je sezonsko financiranje poslovanja, skladno z medletno dinamiko gibanja denarnega toka ter razpršitev kratkoročnih virov financiranja. Obrestna mera komercialnih zapisov znaša 1,90% letno (računano na 360 dni). Obrestno obdobje se začne dne 1. 2. 2018, glavnica komercialnih zapisov pa dospe v izplačilo 21. 12. 2018.
Vir: Ilirika, Gorenje

EU IN ZDA

Nadaljevanje močnega eura v preteklem tednu

V preteklem tednu je večina svetovnih indeksov, preračunano v eure, nekoliko izgubila na svojih vrednostih predvsem zaradi 1,35-odstotnega dviga eura proti dolarju v preteklem tednu.

Dobri rezultati podjetij Caterpillar in 3M

Caterpillar (CAT) je včeraj objavil dobre rezultate za četrto četrtletje. Podjetje je zaslužilo 2,16 dolarja na delnico ob prihodku četrtega četrtletja, ki je kar za 34,7 odstotkov večji v medletni primerjavi. Podjetje 3M (MMM) pa je v četrtem četrtletju imelo 2,10 dolarja dobička na delnico, medtem ko se je prihodek za obdobje v medletni primerjavi povečal za 9 odstotkov na 7,99 milijard dolarjev.

SRBIJA

Prvi IPO na Beograjski borzi do sredine 2018 – Fintel Energija pričakuje 15 milijonov evrov

Prva javna ponudba delnic (IPO) bi morala biti realizirana na Beograjski borzi (BSE) v prvi polovici leta 2018 in sicer podjetja Fintel Energija a.d., hčerinske družbe podjetja Fintel Energia S.p.A. Že zadnjih devet mesecev si vpletene strani prizadevajo za IPO tega energijskega podjetja. Beograjska borza bi tako lahko svojo prvo javno ponudbo delnic izpeljala v prvi polovici leta, je povedal direktor borze, Siniša Krneta, po poročanju Bete. Podjetje pričakuje, da bo zbralo 15 milijonov evrov, ki jih bo vložilo v drugo fazo vetrne elektrarne 177-MW Kosava in druge projekte v razvoju.
Vir: Ekapija

Premierka na pomembnih sestankih z investitorji v Davosu

Premierka Ana Brnabić je RTS-ju v Davosu povedala, da je Srbija vedno bolj prisotna v svetovnih trendih. Povedala je še, da je imela med njenim obiskom na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu več pomembnih sestankov z investitorji. Med temi naj bi bili najpomembnejši sestanki s podjetji, ki že poslujejo v Srbiji in so potrdila, da jih zanima širitev poslovanja. Premierka je govorila z direktorji večjih korporacij, kot so Tarkett, japonska Itocha in francoski Suez, ki so se zanimali za njeno vizijo nadaljnjega razvoja Srbije, stabilnosti za podjetja in novih priložnosti, saj si želijo povečati prisotnost v Srbiji.

Nazaj na novice