Dnevne novice - 25.01.2018
Objavljeno: 25. 01. 2018

SLOVENIJA

SBITOP indeks je v sredo izgubil 0,65 odstotka in je zaključil pri 830,45 točkah. Večina delnic je med dnevom izgubljala na vrednosti, izjemi sta bili Mercator (+11,54%) in Zavarovalnica Triglav (+0,32%). Največ so izgubile delnice Uniorja Zreče (-3,33%), SaveRe (-2,89%) in Tovarne olja Gea (-1,94%).

EU IN ZDA

Evropska komisija je podjetju Qualcomm naložila 997 milijonov evrov težko kazen, ker je plačalo podjetju Apple za uporabo izključno njihovih čipov. Regulatorji so pojasnili, da so bila plačila nezakonita in namenjena preprečevanju poslov konkurentov, predvsem podjetja Intel. Qualcomm se bo na odločitev pritožil, vendar je njegova delnica že pred odprtjem borze izgubila 1,2 odstotka.

Na Svetovnem ekonomskem forumu v Davosu je nemška kanclerka Angela Merkel posvarila, da protekcionizem ni odgovor na svetovne izzive. Dejala je še, da je potrebno evroobmočje okrepiti in dokončno vzpostaviti bančno unijo. Zaključila je z mislijo, da morajo države članice sodelovati na področju zunanje politike, kajti posamične odločitve držav članic so obsojene na neuspeh.

BALKAN

Večinski lastnik podjetja Energoprojekt holdinga (ENHL) Dobrosav Bojović je v ponedeljek, 22. januarja 2018, sporočil, da bo tožil srbski nadzorni organ, ki skrbi za nadzor nad finančnimi instrumenti (»Komisija za hartije od vrednosti« - KHOV), ker je podjetju ukinil pravico glasovanja v odvisnih družbah,  podjetjih Industrija in Oprema. KHOV je 19. januarja sprejel začasno odločitev, kjer je g. Bojoviću ukinil pravico glasovanja, dokler ta na kupi delnic malih delničarjev v omenjenih dveh podjetjih. Že pred časom je bila g. Bojoviću odvzeta pravica do glasovanja v tretji odvisni družbi Entel. G. Bojovič na vse skupaj odgovarja, da je ponudil odkupe delnic v podjetjih Oprema in Industrija, vendar naj mu takrat po njegovih besedah KHOV tega ni dopustil in s tem tako kršil kar nekaj zakonov.
Vir: Ekepija

Svet za privatizacijo in kapitalske investicije Črne Gore še ni objavil privatizacijskega načrta za 2018, vendar, kot je časopis Danas uspel izvedeti, je izdaja predloga v pripravi. Investitorji iz Srbije so zainteresirani za Luko Bar, ki je sedaj deležna kar nekaj javne pozornosti. Vodstvo luke je izrazilo pripravljenost za sodelovanje z poslovnimi partnerji iz Srbije. Sodeč po izjavah vodstva luke je to zelo zadovoljno s poslovnim sodelovanjem s podjetjem Fiat Kragujevac.
Vir: Ekapija

Uprava za javni dolg je na dražbi 23. januarja izdala petletno obveznico v vrednosti 9,3 milijarde RDS  s 4,3-odstotnim donosom do zapadlosti. Kupon v višini 4,5 odstotka bo izplačan vsakega 25. januarja do vključno dneva zapadlosti glavnice 25. januarja 2023. Obveznica je bila izdana s pomočjo dražbe, katere skupni volumen je znašal 28,4 milijarde RSD.
Vir: Blic

Nazaj na novice