Dnevne novice - 11.07.2018
Objavljeno: 11. 07. 2018

SLOVENIJA

Luka Koper v prvem polletju povečala čiste prihodke od prodaje

Luka Koper je v prvem polletju 2018 ustvarila za 111,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za šest odstotkov več kot v prvem lanskem polletju, kažejo nedokončni in nerevidirani podatki. Ladijski pretovor v koprskem pristanišču je v prvih šestih mesecih letos dosegel 11,98 milijona ton, kar je malenkost več kot v enakem obdobju 2017.
Vir: STA

Odbor DZ o predlogu sprememb zavez Slovenije glede prodaje NLB

Ljubljana, 11. julija - Skupni odbor DZ bo danes na za javnost zaprti seji razpravljal o predlogu ministrstva za finance za spremembo prodajne zaveze za NLB. Vlada v odhajanju, ki je za mnenje zaprosila DZ, bi o tem, o izravnalnih ukrepih in o predlogu zakona za zaščito NLB lahko odločala v petek.
Zahtevo za sklic nujne seje so vložile poslanske skupine NSi, SDS, LMŠ, SD, SMC in SNS ter poslanski skupini madžarske in italijanske narodne skupnosti.
Predstavniki Levice, Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti, Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in Branimir Štrukelj nameravajo sicer vlado pred poslopjem državnega zbora ob 11. uri javno pozvati, naj ustavi privatizacijo NLB.
Vir: STA

Banke v petih mesecih z večjim dobičkom

Banke v Sloveniji so v prvih petih mesecih leta ustvarile 251 milijonov evrov dobička pred davki, kar je za 19,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobiček po davkih se je povečal za 18,4 odstotka na 230,5 milijona evrov. Nanj so vplivale sprostitve oslabitev in rezervacij, v petih mesecih so jih banke sprostile za 14,7 milijona evrov.
Vir: STA

Hit bo za dividende namenil 1,2 milijona evrov

Na današnji skupščini novogoriške igralniške družbe Hit so prisotni delničarji izglasovali, da se za plačilo dividende nameni 1,2 milijona evrov, po nasprotnem predlogu SDH in Kapitalske družbe pa preostali bilančni dobiček v višini 3,4 milijona evrov ostane nerazporejen. Skupščine se je udeležilo 96,28 odstotka kapitala z glasovalno pravico.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Tesla v gradnjo tovarne na Kitajskem

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla bo v bližini največjega kitajskega mesta in poslovnega središča države Šanghaj zgradil tovarno, v kateri naj bi izdelal okoli pol milijona vozil na leto. Na ta način naj bi si olajšal prodor na kitajski trg in se tudi izognil morebitnemu poglabljanju trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko.
Vir: STA

Cene nafte zaradi zaostrovanja trgovinske vojne s padci

Zaostrovanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko je znižalo cene nafte. ZDA so namreč v torek potrdile, da so sprožile postopek priprave seznama kitajskega uvoza v vrednosti 200 milijard dolarjev letno, na katerega bi lahko kmalu uvedle 10-odstotne carine.

SRBIJA

Za strateško partnerstvo z RTB Bor zainteresiranih 11 podjetij

Srbski minister za rudarstvo in energetiko Aleksandar Antić je povedal, da bo v prihodnjih dneh razpisan razpis za izbiro strateškega partnerja za RTB Bor. Do sedaj je resen interes izkazalo 11 podjetij. Največ zanimanja so izkazale kitajske, ruske, in kanadske družbe ter ena turška družba in kazahstansko-evropski konzorcij.
Izvor: Ekapija

Azerbajdžan naj bi zagotovil posojilo v višini 210 milijonov EUR za gradnjo hitre proge Ruma-Šabac-Loznica

Azerbajdžan je pripravljen Srbiji izdati posojilo v višini 210 milijonov evrov za izvedbo projekta izgradnje hitre ceste Ruma-Šabac-Loznica.
Vir: Ekapija

Srbija in Evropska komisija sta podpisali sporazum o prometni skupnosti Zahodnega Balkana - potrjen sedež v Beogradu

Srbija in Evropska komisija sta v Londonu podpisali sporazum, ki potrjuje, da bo sedež prometne skupnosti Zahodnega Balkana v Beogradu. Sporazum je bil podpisan kot del vrha Zahodnega Balkana, ki je potekal od 9. do 10. julija 2018 v prestolnici Združenega kraljestva. Ob podpisu je bil tudi minister za zunanje zadeve Ivica Dačič.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice