Dnevne novice - 18.06.2018
Objavljeno: 18. 06. 2018

SLOVENIJA

S&P obete za Slovenijo popravil iz stabilnih v pozitivne

Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) je v petek obete za Slovenijo popravila iz stabilnih v pozitivne. Bonitetno oceno, ki jo je sredi lanskega leta zvišala na A+, je ohranila. Agencija je izpostavila nadaljnjo gospodarsko rast in poudarila, da je ta odvisna tudi od javnih financ.
Vir:Sta

Aprila več delovno aktivnih

Konec aprila je bilo v Sloveniji nekaj več kot 869.300 delovno aktivnih oseb, kar je za 0,7 odstotka več kot v prejšnjem mescu in za 3,2 odstotka več kot pred letom dni. Število delovno aktivnih moških se je povečalo za 0,8 odstotka, medtem ko je število delovno aktivnih žensk naraslo za 0,6 odstotka, kažejo podatki statističnega urada.
Vir:Sta

MEDNARODNI TRGI

Trump uvaja 25-odstotne carine na kitajsko blago; Peking že odgovarja

Washington, 15. junija - Ameriški predsednik Donald Trump je v petek sporočil, da uvaja 25-odstotne carine na kitajsko blago v skupni vrednosti 50 milijard dolarjev. Prijateljstvo s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in odnosi s Kitajsko so mu sicer pomembni, a položaj ni več vzdržen, je pojasnil. Kitajska je že odgovorila s povračilnimi ukrepi.
Vir:Sta

Rusija zvišuje davek na dodano vrednost

Poleg zvišanja upokojitvene starosti, ki jo je napovedala na dan odprtja svetovnega nogometnega prvenstva, ruska vlada načrtuje tudi zvišanje davka na dodano vrednost (DDV). Višja davčna stopnja naj bi bila uveljavljena leta 2019, državnemu proračunu pa naj bi zagotovila dodatnih 2000 milijard rubljev (27 milijard evrov) v šestih letih.
Vir:Sta

Preiskovalci zaradi dizelske afere pridržali prvega moža Audija

Nemški preiskovalci so danes pridržali glavnega izvršnega direktorja Audija Ruperta Stadlerja v okviru preiskave goljufanja pri testih izpušnih plinov na dizelskih avtomobilih, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz Volkswagna. Šef Volkswagnove hčerinske firme je osumljen goljufanja v sodelovanju s krovno družbo.
Vir:Sta

SRBIJA

Kitajska skupina razmišlja o ustanovitvi 1 milijardo evrov vreden investicijski sklad za investicije v Srbijoi

Sino-Kitajska investicijska skupina razmišlja o skladu, ki bo v Srbiji investiral približno 1 milijardo EUR (1,2 milijarde USD), so sporočili iz beograjskih medijev. Kitajska skupina se zanima za ukvarjaje s prometnimi, energetskimi, telekomunikacijskimi, kmetijskimi in gradbenimi projekti v Srbiji, je v novinarski agenciji dejal predsednik kitajske investicijske skupine Jin Frank Li.
Vir: SeeNews

Srbski parlament potrdi Tabakovića za šefa centralne banke

Srbski parlament je v petek ponovno imenoval Jorgovanko Tabaković za vodjo centralne banke države. Za Tabakovićevo, ki je avgusta 2012 prevzela mesto guvernerja NBS, je to drug mandat.
Vir: N1

Največja izvoznika Fijat in železarna

Vrednost izvoza 15 največjih izvoznikov v Srbiji v prvih petih mesecih letošnjega leta je bila 1,9 milijarde evrov, največji izvozniki pa so podjetja Fijat Krajsler avtomobili (FCA) Srbija, katerih izvoz je znašal 388,9 milijona evrov, in HBIS skupine, lastnika Smederevske železare, z izvozom 334,9 milijona evrov, je objavilo Ministrstvo za finance. Izvoz smederevskih železarjev je bil večji za 41,9 odstotka oziroma 99 milijonov evrov kot v istem obdobju lani. Tigar tiers je na tretjem mestu z izvozom v višini 162,1 milijona evrov. Sledita naftna industrija Srbije s 154,7 milijona evrov izvoza in Robert Bosch Beograd z izvozin v višini 103,9 milijona evrov.
Vir: Ministrstvo za finance

Nazaj na novice