Dnevne novice - 15.06.2018
Objavljeno: 15. 06. 2018

SLOVENIJA

Borzniki računajo na uspešna mala in srednja podjetja

Slovenski kapitalski trg ima potencial, so se strinjali udeleženci današnje okrogle mize na Ljubljanski borzi. Ta se ves čas sooča z izzivi, največji je trenutno ta, da se s privatizacijami in prevzemi število kotirajočih podjetij krči, v kotacijo pa ne vstopa dovolj novih. Tu borzniki računajo na uspešna, rastoča mala in srednja podjetja.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Članice EU odgovarjajo Trumpu s povračilnimi ukrepi

Bruselj, 14. junija - Države članice EU se postavljajo po robu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu in njegovim carinam na uvoz jekla in aluminija v ZDA: danes so soglasno sprejele carine na uvoz ameriškega blaga v vrednosti 2,8 milijarde evrov, so sporočili viri pri Evropski komisiji.
Carine v višini 25 odstotkov naj bi veljale za ameriške izdelke iz jekla ter tudi za blago, kot je viski burbon, arašidovo maslo, motorna kolesa znamke Harley Davidson in kavbojke znamke Levi's. Uveljavljene naj bi bile do začetka julija.
V Bruslju zdaj z napetostjo čakajo, kako se bo odzval Trump, ki Evropejcem očita, da z visokim trgovinskim presežkom ogrožajo ameriško gospodarstvo. Za primer, da bo EU na njegove carine na jeklo in aluminij odgovorila s povračilnimi ukrepi, je že zagrozil s carinami tudi na uvoz evropskih avtomobilov in avtomobilskih delov.
Vir: STA

ECB znižala napoved letošnje rasti območja evra

Evropska centralna banka (ECB) je danes znižala napoved letošnje gospodarske rasti za območje evra, in sicer z 2,4 na 2,1 odstotka. Napoved za leto 2019 je pustila pri 1,9 odstotka, za leto 2020 pa pri 1,7 odstotka. Zvišala pa je napoved inflacije, in sicer naj bi ta zaradi višjih cen nafte v letih 2018 in 2019 dosegla 1,7 odstotka.
Vir: STA

SRBIJA

Vlada razmišlja o zmanjšanju davkov na gorivo - Trošarine za IMF niso prednostna naloga

Vodja Mednarodnega denarnega sklada (MDS) za Srbijo James Ruf meni, da trošarina ne sme biti prednostna naloga in da so cene plina v zadnjem letu je posledica rasti cen nafte, ne zvišujejo trošarine.
Vir: Ekapija

Vincijev prihod bo izboljšal podobo Srbije z vlagatelji

Francoska družba Vinci je pred kratkim prejela koncesijo za upravljanje letališča Beograd Nikola Tesla. Francoski veleposlanik v Srbiji Frederic Mondoloni (Frederik Mondoloni) pravi v intervjuju z eKapija, da je to "velika naložba skupine Vinci in veliki primer sodelovanja med državama". Skupina Vinci je sicer vodilna v svetu na področju upravljanja letališč.
Vir: Ekapija

Turški Holding Cengiz se zanima RTB Bor

RTB Bor je pritegnil pozornost od ruskih in kitajskih vlagateljev. Turško podjetje Cengiz Holding, ki je v lasti Mehmeta Cengiza, prijatelja Turškega predsednik Recep Tayyip Erdogan, se zanima za RTB Bor. Vir: Ekapija

Nazaj na novice