Dnevne novice - 21.05.2018
Objavljeno: 21. 05. 2018

SLOVENIJA

Slovenski lesarji ta teden po posle v ZDA

Slovenska pohištvena in lesarska podjetja se bodo v ponedeljek podala na petdnevno gospodarsko delegacijo v ZDA. Ameriški trg predstavlja za slovenske lesne produkte potencialno pomemben izvozni trg, so ob tej priložnosti poudarili na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).
Vir: STA

AJM lani za desetino presegel načrte

V družinskem podjetju AJM, enem največjih slovenskih ponudnikov stavbnega pohištva, so lani ustvarili za skoraj 20,5 milijona evrov prodaje, s čimer so za deset odstotkov presegli načrt, za 13 pa prodajo iz leta prej. Podjetje iz Kozjaka nad Pesnico je leto končalo s 185.000 evri dobička, ki ga bodo namenili za pokritje izgube preteklih let.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Japonski trgovinski presežek z ZDA aprila znova večji

Japonska je v trgovini z ZDA aprila ustvarila 615,7 milijarde jenov (5,6 milijarde dolarjev) presežka, kar je 4,7 odstotka več kot aprila lani. To bi po ocenah analitikov lahko še dodatno zaostrilo retoriko ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki Japonski očita nepravične trgovinske prakse. Minuli mesec se je presežek na letni ravni sicer znižal.
Vir: STA

Cene nafte še naprej visoke

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju zvišale. Cena severnomorske nafte brent je dosegla 79,12 dolarja za sod, medtem ko je minuli teden že presegla 80 dolarjev. S tem se približuje ravni iz novembra 2014.
Vir: STA

SRBIJA

Inflacija nizka in stabilna, pravi NBS

Inflacija se je letos upočasnjevala, in do konca leta, bo ostala nizka in stabilna, sporoča NBS. Bruto domači proizvod bo v tem in prihodnjem letu rasel za najmanj 3,5 odstotka. Guverner je prepričan, da bodo gospodarski kazalci še naprej bili pozitivni, tako v letu 2018 in 2019.
Vir: Serbiamonitor

IMF in Srbija se strinjata o ključnih elementih novega programa

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v petek dejal, da je s srbsko vlado dosegel dogovor o ključnih elementih politike novega programa za državo. Dosežen je bil dogovor s srbsko vlado o političnih ciljih, med drugim za spodbujanje večje, trajnostne rasti in za ohranjanje fiskalne discipline in finančne stabilnosti.
Vir: SeeNews

Italijanska Fintel bo v petih letih v svojo srbsko enoto vložil 300 milijonov evrov

Fintel energija, srbska podružnica Fintel Energije iz Italije, namerava vložiti najmanj 300 milijonov evrov (353 milijonov $), v Srbiji, v naslednjih petih letih. Fintel Energija si trenutno prizadeva urediti financiranje 110 milijonov evrov vrednega projekta vetrnih elektrarn z zmogljivostjo okoli 50 MW. Prejšnji mesec je podjetje Fintel Energija sporočilo, da je vložilo vlogo za uvrstitev svojih navadnih delnic na borzni trg.
Vir: SeeNews

Nazaj na novice