Dnevne novice - 20.04.2018
Objavljeno: 20. 04. 2018

SLOVENIJA

Dobra donosnost slovenskega trga

Slovenski borzni trg ima v tem letu pozitiven donos. Letos je namreč letos pridobil 3,76 odstotka in s tem izrazil določeno stopnjo imunosti na posledice nedavnih trgovinskih napetosti v svetu. Za primerjavo, ameriški indeks S&P500 je v tem času izgubil 1,7 odstotka, medtem ko je nemški trg izgubil še več, saj se je nemškemu borznemu indeksu DAX vrednost v tem letu znižala za 2,53 odstotka (vse merjeno v evrih). Razlog za dober donos domačega trga pa leži predvsem v tem, da so dokaj podcenjena slovenska podjetja objavila spodbudne nivoje dobičkonosnosti v letnih poročilih za finančno leto 2017 (Krka, SavaRe, Zavarovalnica Triglav, Petrol, Cinkarna Celje,…). Mnoga od omenjenih podjetji bodo pretežen del dobičkov izplačale svojim delničarjem skozi visoke dividende, medtem ko se bo trend dobičkonosnosti domačih podjetji najverjetneje nadaljeval v prihodnjih letih in to vsaj v skladu s pričakovanimi stopnjami gospodarskega razvoja. Mednarodni denarni sklad je sicer v preteklem tednu za Slovenijo napovedal 4,0 in 3,2 odstotno rast gospodarstva za leti 2018 in 2019

LKPG: Vsi čakajo na poročilo Luke Koper za finančno leto 2017!

Trenutno smo v pričakovanju letnega poročila Luke Koper za poslovno leto 2017 ki ga bo podjetje, sodeč po lastnem finančnem koledarju, objavilo ta četrtek. Iz Luke so že v začetku januarja podali nedokončne in nerevidirane podatke o 6-odstotni rasti ladijskega pretovora in 8-odstotni rasti prihodkov za leto 2017.

KRKG: Krka s konkretno potezo na kitajski trg!

Krka pa je ta teden v svojem revidiranem letnem poročilu za leto 2017 sporočila, da je na Kitajskem z lokalnim partnerjem ustanovila novo družbo Ningbo Krka Menovo, od katere si na tamkajšnjem velikem trgu obetajo dosežke, ki znajo v prihodnjih letih prispevati k prodajnim rezultatom skupine Krka.

Podcenjenost tržnih cen na slovenskem trgu še vedno vztraja

V povprečju tržne cene slovenskih podjetjih niso precenjene glede na knjigovodske vrednosti in na ravni prihodkov in dobičkonosnost, hkrati pa ta podjetja izplačujejo velik del dobička skozi dividende, kar delničarjem omenjenih podjetjih očitno dogovarja.

MEDNARODNI TRGI

Nižja volatilnost in zelo dobri zaslužki podjetji

Smo v času, ko podjetja objavljajo svoja četrtletna poročila za letošnje prvo četrtletje. V ZDA se je sezona objav četrtletnih poročil pravzaprav začela že konec prejšnjega tedna z objavami največjih ameriških bank JPMorgan, Citigroup in Wells Fargo in se nadaljevala ta teden z objavami Bank of Amerika, Morgana Stanleyja in Goldmana Sachsa. Dobički domala vseh omenjenih bank so presegli pričakovanja analitikov. To pa ob dobrih rezultatih nefinančnih podjetij daje veter v jadra trgom v tem tednu. Po četrtletju visoke nestanovitnosti zaradi višanja obrestnih mer v ZDA, predvsem pa zaradi preteklih političnih dogodkov bodo trgi z veseljem sprejeli podatke, ki potrjujejo dobre temelje podjetij. Velike investicijske banke so seveda omenjeno nestanovitnost trgov v letošnjem prvem četrtletju dobro izkoristile. Tako so se investicijski banki Goldman Sachs prihodki iz trgovanja z vrednostnimi papirji povečali za 38 odstotkov, na 2,31 milijarde dolarjev. Ob višjih provizijah in visoki nestanovitnosti trga, ki je povzročila večjo aktivnost strank v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2017, so se banki prihodki iz naslova trgovanja močno povečali.

SRBIJA

Delegacija Srbije na pomladanskih srečanjih Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke

Delegacija Republike Srbije se bo udeležila spomladanskih zasedanj Mednarodnega denarnega sklada in skupine Svetovne banke v Washingtonu. Delegacijo vodita Jorgovanka Tabaković, guverner NBS in guvernerka Srbije pri Mednarodnem denarnem skladu, in sestavljajo predstavniki NBS in ministrstva za finance. Delegacija se bo pogovarjala s predstavniki Mednarodnega denarnega sklada o oblikah prihodnjega sodelovanja med Republiko Srbijo in Mednarodnim denarnim skladom, to je morebitnega zaključka novega dogovora letos.
Vir: NBS

Javni dolg naj bi bil do konca leta 2018 nižji od 52 odstotkov BDP

Srbija je dosegla največji napredek na področju gospodarstva, kot je navedeno v poročilu Evropske komisije, je dejal predsednik Srbije Aleksandar Vučič in poudaril, da bi javni dolg pred koncem leta znašal manj kot 52% BDP. Po njegovem mnenju je bil največji napredek dosežen v gospodarstvu. Srbija še vedno uresničuje proračunski presežek, že tretje leto zapored, pravi. Poudarja, da Srbija ne potrebuje več velikih kreditov in da bo država pred iztekom roka vrnila še 700 milijonov dolarjev posojilnih dolgov v letu 2018.
Vir: Ekapija

AIK banki je dano več časa

Delničarji slovenskega finančnega holdinga Sava so AIK banki dali čas do konca aprila da pridobi dovoljenje Narodne banke Srbije (NBS) za nakup te slovenske banke, poroča Reuters. Sava, največji delničar Gorenjske banke, je sprejela odločitev o prodaji 37,7-odstotnega deleža Gorenjske AIK banki decembra 2017, vendar je NBS preklical dovoljenje zaradi "nepravilnosti v poslovanju" AIK-a.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice