Dnevne novice - 10.04.2018
Objavljeno: 10. 04. 2018

SLOVENIJA

SBITOP je pridobil 0,53 odstotka

SBITOP je dosegel 828,03 točke in pridobil 0,53 odstotka. Včeraj je bilo največ trgovanja z delnicami Zavarovalnice Triglav (526,33 tisoč EUR) in SavaRe (261,93 tisoč EUR). Največji so sicer pridobile delnice Intereurope (+ 4%), Gorenja (+ 2,71%) in Zavarovalnice Triglav (+ 1,85%)

Izvoz in uvoz v februarju 2018 višji kot v februarju 2017

Potem, ko je vrednost blagovne menjave Slovenije s tujino že lani dosegla najvišjo raven v zadnjih letih, se je povečala tudi letos: v prvih dveh mesecih leta 2018 je bila vrednost izvoza za 11,7%, vrednost uvoza pa za 11,1% višja kot v istem obdobju 2017.
Vir: SURS

MEDNARODNI TRGI

Padec ruskega rublja in ruskih delnic zaradi sankcij s strani Bele Hiše

Potem ko je ministrstvo za finance ZDA objavilo sankcije proti sedmim ruskim oligarhom, 17 uradnikom in dvanajstim ruskim podjetjem je ruski rubelj je v ponedeljek padel na 60,24 proti ameriškemu dolarju. Sicer na najnižjo raven od novembra lani. Ruski borzni indeks MICEX pa je v ponedeljek padel za 202 točk oz. 8,8 odstotka na 2,080 točk.

SRBIJA

JMBN: Država razmišlja o prodaji delnic Jubmes Bank - Rok za prijavo izkaza interesa je trideset dni

Ministrstvo za finance Srbije je začelo tržne raziskave v zvezi s prodajo državnih delnic banke. Kot je bilo navedeno na spletni strani Ministrstva za finance, je cilj oceniti javni interes potencialnih vlagateljev za prodajo 58.287 navadnih delnic z glasovalno pravico, ki so trenutno v lasti države. Po navodilih ministrstva morajo potencialni investitorji predložiti izjave o interesu v roku 30 dni, po tem pa jim bodo poslani »niz ustreznih podatkov o Jubmes Bank«.
Vir: Ekapija

Novi predlog glede sporazuma z IMF junija

Srbski finančni minister Dušan Vujović je dejal, da pričakuje, da bo predlog novega dogovora z Mednarodnim denarnim skladom objavljen sredi maja ali junija. Skoraj gotovo je, da bo novi sporazum orodje za usklajevanje gospodarskih politik in reform. Področje sodelovanja bo ostalo enako, in sicer ohranjanje že dosežene makroekonomske in fiskalne stabilnosti ter nadaljnja podpore reformam, je dejal Vujović za Blic.
Vir: politikaonline

CEFTA je v hudi krizi, pravi minister

CEFTA (Srednjeevropski sporazum o prosti trgovini) je v resni krizi zaradi pogostih enostranskih, provokativnih odločitev nekaterih regionalnih vlad in uvedbe netarifnih ovir v trgovanju s Srbijo. Zadnji tak primer je spor o moki med Srbijo in Makedonijo. Srbski minister za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasim Ljajić je dejal, da bo Srbija začela izvajati vrsto protiukrepov proti Makedoniji, če Makedonija ne bo našla rešitve za uvoz moke v Srbiji do 14. aprila.
Vir: Serbiamonitor

Nazaj na novice